vydané dětské knihy
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych informace o množství vydaných titulů v ČR, kategorii dětské literatury období 2001 - 2006.Můžete mi prosím poradit kde mohu najít příslušné statistiky?
Odpověď
Dobrý den,
statistiku vydaných dětských titulů naleznete ve výročních zprávách NK ČR. Jelikož výročná zpráva za rok 2006 nebyla ještě vydána a statistiky nejsou ještě zpracovány, posíláme Vám údaje z předcházejících let. V roce 2001 bylo vydáno celkem 575 dětských knih(z toho 1. vydání 500), v roce 2002 586 knih (z toho 1. vydání 485), v roce 2003 746 knih ( z toho 1. vydání 644), v roce 2004 735 knih ( z toho 1. vydání 648) a v roce 2005 866 knih a z toho 1. vydání 764. Všechny tyto výroční zprávy jsou pro uživatele NK ČR dostupné ve Všeobecné studovně knihovny či je možno si je zapůjčit prezenčně.
Výroční zpráva za rok 2006 by měla vyjít v 1. čtvrletí tohoto roku nebo některé údaje můžete zjistit z našich databází. Buď z báze NKC ( https://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) nebo z České národní bibliografie (https://aleph.nkp.cz/cze/cnb). V NKC nejprve zvolte Dílčí báze - a zde specifikujte - Knihy domácí provenience. Pak pracujte s vyhledáváním z různých polí.
Můžete např. vyhledat všechny knihy v r. 2006 a poté výsledek zpřesnit (položky Zpřesnit nebo Filtrovat). Při menším počtu záznamů lze výsledek uspořádat podle autorů nebo názvů (resp. roků vydání).
Podle vydavatelů lze zjistit, co který vydavatel vydal v daném roce.
Pro tematické (žánrové) hledání je nejlepší užít znaky MDT najdete je např.v bázi MDT: https://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/informativni-materialy/mdt-www ). V tomto případě je třeba použít vyhledávání CCL.
Použitá literatura:
Národní knihovna České republiky : výroční zpráva = National Library of the Czech Republic : annual report. Praha : Národní knihovna ČR, [1989]- .
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 13:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu