Vokáčova ulice v Praze 4
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vědět, podle čeho (či koho), je pojmenována pražská ulice
VOKÁČOVA (Praha 4). Dále by mě zajímalo, zda existuje nějaký komplexní
seznam, kde by byla popsána historie pojmenování a pokud ano, zda je k
dispozici veřejnosti. Děkuji, Eva Čermáková.
Odpověď
Dobrý den,
ulice Vokáčova (Praha 4, Nusle) byla pojmenována na počest Karla Vokáče
(1903 - 1944), českého spisovatele a básníka, který byl dne 12.7.1944 popraven za odbojovou činnost na Pankráci. Ve své historii nesla ulice další dva názvy. Od roku 1906 do roku 1940 se jmenovala Jeronýmova, podle Jeronýma Pražského, a od roku 1940 do roku 1945 Frozínova, dle Antonína Frozína (18.
století), českého spisovatele (překlad spisu Obroviště mariánského Atlanta).
Mezi lety 1945 - 1947 nesla ještě jednou jméno Jeronýmova, než byla v roce
1947 přejmenována na Vokáčovu.
Názvy ulic a veřejných prostranství v Praze mapuje dvousvazková kniha Pražský uličník:
*  Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství / zpracoval kolektiv autorů pod vedením Marka Lašťovky ; úvodní stať napsal
Václav Ledvinka/ 1. vyd. Praha : Libri, 1997-1998
Knihu nabízejí knihovny i některá knihkupectví. V Národní knihovně ČR naleznete několik exemplářů ve studovnách, popřípadě si můžete oba svazky zapůjčit do Všeobecné studovny NK ČR.
(Viz. Online katalog Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc ).
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2008 08:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu