Vodní elektrárny
Text dotazu
Dobrý den, zaráží mne, že - alespoň se o tom nikde nedočítám - se v boji o směr naší energetiky nepočítá s rozvojem přehrad a vodních elektráren (a pokud je to možné, se zvyšováním výkonnosti těch stávajících). Přitom voda je naprosto čistý a obnovitelný zdroj energie, rozhodně v našich podmínkách spolehlivější než slunce a vítr, a předpokládám, že levnější než jádro. Přehrady a vzniklá jezera jsou přitom využívány i jinak než jen pro energii. Je tu ovšem problém se zaplavováním oblastí, zánikem památek i krásných přírodních lokalit a nuceným stěhováním obyvatel. Věřím ale, že se na našich vodních tocích ještě najdou rezervy - místa, kde by se zaplavila nanejvýš neobydlená oblast - a snad - nevím ovšem, zda a jak je to technicky možné - je možno budovat i menší lokální přehrady a elektrárny na bystřinách, kde by vznikala malá jezera i jako místní rezervoár vody a příslušné elektrárny by zásobovaly určitou obec či obce, čímž by se odlehčilo celostátní energetické síti, místní lidé by našli práci bez (dalekého) dojíždění a cena proudu by mohla i klesat. Jak je to s tím prosím? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Podíl obnovitelné energie v naší republice se pomalým tempem neustále zvyšuje, což dokládají statistiky v přiložených odkazech. Výsledky statistického zjišťování podílu obnovitelných zdrojů energie najdete v následujícím dokumentu: https://www.mpo.cz/assets/cz/energetika/statistika/obnovitelne-zdroje-energie/2018/11/Energeticka-bilance-OZE-2003-17.pdf.
Další potvrzení našeho zjištění najdete také v následujícím webovém zdroji: https://oenergetice.cz/elektrina/vyroba-malych-vodnich-elektraren-v-cr-loni-mezirocne-vzrostla.
V naší knihovně odebíráme časopis Energetika, jehož naposledy vydaná čísla najdete ve Studovně časopisů na 3. NP, kde je Vám k dispozici ke studiu. V časopise byste také mohla najít aktuální informace z této oblasti. Přikládáme odkaz na časopis v našem katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000941465.
Ohledně Vašeho dotazu byste také mohla kontaktovat Ministerstvo průmyslu a obchodu (, případě Ministerstvo životního prostředí, kde by Vám měli poskytnout fundovanou odpověď. Dále se s Vaším dotazem můžete obrátit na Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka (viz https://vuv.cz/index.php/cz/kontakty).
Při budování vodních elektráren je také vždy nutné zohlednit i jejich možné negativní vlivy např.:
1. Zabránění migrace ryb
2. Možné sesuvy okolních svahů
3. Zaplavování historicky a přírodně významných území.
Zajímavé informace o efektivním využití malých vodních elektráren najdete např. v následujícím dokumentu: https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/vodni_elektrarny_vyuziti_analyza/$FILE/OOV_priloha%20_3_20171004.pdf.
Ve fondu NTK najdete řadu zajímavých knih a časopisů, zabývajících se tématikou vodních elektráren (viz https://vufind.techlib.cz/Search/Results?lookfor=vodn%C3%AD+elektr%C3%A1rny&type=AllFields&sort=year).
Přikládáme další užitečné odkazy:
1. https://www.mpo.cz/cz/energetika/statistika/obnovitelne-zdroje-energie/vyvoj-podilu-obnovitelne-energie--258215/
2. https://www.nase-voda.cz/vedci-popsali-pet-negativnich-vlivu-elektraren-na-vodni-toky/
3. http://www.envic.cz/faq/jaky-je-vliv-malych-vodnich-elektraren-na-zivotni-prostredi.htm
4. https://www.mzp.cz/cz/vodni_elektrarny_vyuziti_analyza
5. https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/aplikace-zakona-c-106-1999-sb/stanoveni-vhodnych-lokalit-pro-vystavbu-precerpavacich-vodnich-elektraren-v-ceske-republice--147956/
6. https://www.mpo.cz/cz/energetika/elektroenergetika/obnovitelne-zdroje/rozvoj-podporovanych-zdroju-energie-do-roku-2030-podkladovy-dokument-nkep--244303/
V případě jakýchkoliv dodatečných dotazů nás neváhejte znovu kontaktovat.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
29.09.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu