Vliv hudby na křesťanství
Text dotazu
Dobrý večer, začínám psát seminární práci na téma
"Vliv hudby na křesťanství". Chtěla bych se zeptat, zda byste mi
nemohli doporučit nějakou literaturu týkající se tématu, například
něco o počátcích křesťanské hudby nebo o architektuře kostelů a
kaplí (vzhledem k akustice). Děkuji za odpověď a přeji příjemný
zbytek večera!
Odpověď
Dobrý den,
samozřejmě je velmi těžké vybrat vhodnou literaturu pro dané téma, navíc
pokud není zpracováváno přednostně z hlediska hudebně historického.
Např. termín křesťanská hudba není v muzikologii vůbec používán, je lépe se
orientovat podle určení církevní hudba, chrámová hudba, liturgická hudba apod.
V tom případě by bylo možné vycházet z podobných hesel v rámci hudebních
encyklopedií: na stránkách http://www.mlp.cz je pro registrované čtenáře např.
přístupná prestižní anglická encyklopedie Grove Music resp. Oxford Music
Online
http://www.mlp.cz/cz/projekty/e-knihovna/e-zdroje/#HUDBA
Z literarury mohu doporučit k tomuto tématu např.
1. Musik des Mittelalters : mit 143 Abbildungen und 120 Notenbeispielen /
(Hg.) Hartmut Möller etc. - Laaber-Verlag, 2008. = Středověká hudba.
Podrobné zpracování vývoje evropské hudby zhruba od 6. do 14. století,
počátky notace, popis jednotlivých druhů hudby, hudebních kultur a jejich
hlavních reprezentantů. (sig. VT 1690/2)
2. Music in early Christian literature / ed. by James W. McKinnon. Cambridge
University Press, 1999. = Pasáže týkající se hudby, zpěvu a křesťanské liturgie
vybrané z raných textů různých jazykových oblastí z období prvních 450 let
křesťanského letopočtu. S historickým a věcným komentářem autora. (sig. VT
1623)
3. Teorie hudby ve středověku / Jerzy Morawski ; z polského originálu přeložil
Jindřich Kolda. - Olomouc : Refugium Velehrad-Roma, 2012. = Studijní texty ;
úvod do středověkého myšlení o hudbě určený zejména studentům muzikologie
shrnuje a vydodnocuje texty středověkých hudebně teoretických traktátů z
hlediska klasifikace hudby, teorie krásy, tonálních systémů, způsobů notace a
dobové provozovací praxe. (sig. VT 2368)
Z českých např.: Historická antologie hudby v českých zemích = Historiacal
anthology of music in the Bohemian lands : (do cca 1530) /  Jaromír Černý ...
[a kol.]. - Praha : Koniasch Latin Press, 2005 = Nejstarší dějiny české hudby
předkládají muzikologicky komentovaný výběr skladeb či alespoň jejich částí
dochovaných na českém území od 11. do počátku 16. stol. (sig. VT 8189)
.... nebo příslušné kapitoly v knize Hudba v českých dějinách : od středověku do
nové doby /  Jaromír Černý ...[a kol.]. - Praha : Supraphon, 1983 (sig. VT 75990
příp. VT 75)... nebo vybraná hesla ze slovníku Slovník české hudební kultury. -
Editio Supraphon Praha, 1997 = Lexikograficky zpracovaná věcná stránka
teorie a dějin hudby a hudební kultury v kontextu Čech a Moravy, včetně
konkrétních reálií (sig. VT 8115).
Také lze vybírat stavby a lokality ve čtyřdílné knize Martina Vondráška:
Akustika hudebních prostorů v České republice - díl 1-4. sig. VT 2009/1, VT
2009/2, VT 2009/1, VT 2009/4, kde jsou zachyceny mj. i parametry
chrámových staveb v Čechách a na Moravě.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna v Praze
Datum zadání dotazu
05.05.2014 15:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu