Vinařský cestovní ruch, vinařství
Text dotazu
Dobrý den,
píši bakalářskou práci o vinařském cestovní ruchu Slovenska (enoturistika). Ráda bych věděla, zdali jsou nějaké publikace věnující se tomuto oboru. Zajímají mě tituly pojednávající o vinařském CR, vinařství na Slovensku - historie, současný stav,...cokoli co se tomuto tématu, byť jen částečně věnuje. Děkuji L.
Odpověď
Dobrý den,
informací o enoturistice je mnoho. Co se týče historie vína, vinařství a vinohradnictví, naleznete mnoho dokumentů přímo v Národní knihovně. Práci lze osvěžit články z databáze ANL (http://aleph.nkp.cz - přístup k databázím Národní knihovny ČR), případně v prostorách knihovny Vám pomůže článková databáze Anopress. Statistiky dohledáte na webu Českého statistického úřadu, doporučujeme i webové stránky Svazu vinařů a další stránky.
Monografie dostupné ve fondu Národní knihovny ČR:
VÍŠKOVÁ, Eva. Z historie a současnosti vinařství v Moravské Nové Vsi. Vyd. 1. Břeclav: Petr Brázda, 2011. 105 s. ISBN 978-80-87387-12-2.
KRAUS, Vilém et al. Encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Knižní klub, ©1998. 223 s., [48] s. obr. příl. ISBN 80-7176-845-6.
KRAUS, Vilém a kol. Réva a víno v Čechách a na Moravě: tradice a současnost. Vyd. 1. Praha: Radix, 1999. 280 s. ISBN 80-86031-23-3.
MACH, Vladimír a MANDELÍK, Richard. Historie a současnost podnikání na Mělnicku a Kralupsku. 1. vyd. Žehušice: Městské knihy, 2008. 351 s. Historie a současnost podnikání v regionech ČR. ISBN 978-80-86699-53-0.
DOSKOČIL, Oldřich a MANDELÍK, Richard. Historie a současnost podnikání na Litoměřicku, Roudnicku a Lovosicku. 1. vyd. Žehušice: Městské knihy, 2009. 303 s. Historie a současnost podnikání. ISBN 978-80-86699-57-8.
Dějiny vinařství na Moravě: sborník příspěvků z konference, uspořádané ve dnech 16.-17. září 2004 ve Slavkově u Brna. Brno: Moravský zemský archiv, 2005. 240 s., [4] s. barev. obr. příl. Publikace Moravského zemského archivu v Brně. Nová řada; sv. 10. ISBN 80-86931-08-0.
GARKISCH, Miloš a kol. Historie a současnost podnikání na Berounsku a Hořovicku. 1. vyd. Žehušice: Městské knihy, 2006. 207 s. Historie a současnost podnikání. ISBN 80-86699-40-4.
ŠTARHA, Ivan. Historie vinařství na Moravě: pohled do archivních pramenů. Brno: Pro Orionreal, Moravskou banku vín vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004. 22 s. ISBN 80-239-6542-5.
DOLEŽAL, Petr. Lexikon moravského vinařství: historie a současnost pěstování vinné révy na Moravě. Nový Bydžov: Petr + Iva, 2001- . sv. ISBN 80-902748-2-X.
DOLEŽAL, Petr. Lexikon českého vinařství: historie a současnost pěstování vína v českých zemích. Nový Bydžov: Petr + Iva, ©1999. 271 s. ISBN 80-902748-1-1.
CHLÁDKOVÁ, Helena. Situace na trhu vína v ČR = Situation on the Czech wine market: monografie. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2006. 59 s. Folia Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. Facultas Oeconomica. ISBN 80-7157-968-8.
http://www.cechcv.cz/novyweb/historie/
http://vinarske.stezky.cz/uvod.aspx
http://www.svcr.cz/zajimave-odkazy
zajímavá práce: http://www.vse.cz/vskp/eid/2343
Zdroje citované z Analýzy významu enoturistiky pre vinohradníctvoa vinárstvo Slovenskej republiky (odkaz: https://www.vse-praha.info/vskp/41074_analyza_vyznamu_enoturistiky_pre_vinohradnictvo_a_vinarstvo_slovenskej_republiky ) BABINSKÝ, J., BABINSKÝ, M.: Turistika na vidieku, Proxima Progress, 2012, ISBN: 978-80-89248-46-9
CZAKO, P., ZÁVRACKÝ M.: Enológia, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vo Vydavateľstve SPU 2013, ISBN: 978-80-552-0968-5 DOBOŠOVÁ, J.: Víno v gastronómii a cestovnom ruchu Slovenska, 2010, Bakalárska práca GETZ, Donald a Graham BROWN. Critical success factors for wine tourism regions: a demand analysis. Tourism Management. 2006, roč. 27, č. 1, s. 146-158. ISSN 02615177 HALL, Colin Michael. Wine tourism around the world: development, management, and markets. Boston: Butterworth-Heinemann, 2000, xvi, 348 p. ISBN 07-506-4530-X, HERIBAN, R.: Stretégia v agroturistike, Progressus Slovakia, s.r.o., 2010, ISBN: 978-80970510-4-4
JARÁBKOVÁ, J.: Vidiek nevyužitý potenciál z hľadiska cestovného ruchu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2010, ISBN: 978-80-552-0364-5 JOHNSON, H., ROBINSONOVÁ, J.: Svetový atlas vína. Ikar 2009 LIPKA, F. a kol.: Praktický sprievodca slovenskými vínami, Belimex, s.r.o., 2006, ISBN: 80-89272-02-9
MIKULÁŠOVÁ, S., ŠIMO, D.: Marketing hrozna a hroznového vína, Nitra 2009, ISBN: 978-80-552-0262-4
MIKUŠ, M., PRUŽINEC, P.: O víne, Bonus, 2007, ISBN: 978-80-969-733-1-6 RANDUŠKA , P.: Vandamecum o víne alebo somelierom aj proti svojej vôli. Ikar 2009
Elektronické zdroje:
Slovenská agentúra životného prostredia, 2014, dostupné na:
http://www1.enviroportal.sk/indikatory/detail.php?kategoria=123&id_indikator=3389, 16.11.2013
http://www.sacr.sk/fileadmin/user_upload/strukturalne_fondy/dokumenty2013/Nova_strategia_rozvoja_cestovneho_ruchu_SR_do_roku_2013.pdf
Stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Bratislava 2012 EUROEKONOM, dostupné na: http://www.euroekonom.sk/download2/diplomovkateoria-marketing/Teoria-Diplomova-praca-Vyrobna-vyrobkova-predajna-amarketingova-koncepcia.pdf
http://www.navstivte.sk/statistika
http://portal.statistics.sk/files/Sekcie/sek_600/satelitny-ucet-cestovneho-ruchu-sr-2013.pdf
CHOWANIEC, P.: Víno v hotelovej gastronómii. Dostupné z:
http://www.tophotelierstvo.sk/gastro/napoje/vino-v-hotelovej-gastronomii/, 21.4.2011 (povodne 40) Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Dostupné z: http://www.vuepp.sk/Komodity/r2010/II.polrok/vino2.pdfhttp://www.vuepp.sk/dokumenty/komodity/2012/vino.pdf
ŠAJBIDOROVÁ, V.: Vinič hroznorodý, hroznové víno, Situačná a výhľadová správa k 31. 7., 2012, dostupné z: http://www.vuepp.sk/dokumenty/komodity/2012/vino.pdf
SARIO: Analýza cestovného ruchu, dostupné z: http://www.sario.sk/userfiles/file/sario/pzi/sektorove/turisticky/turisticky_ruch.pdf
EURACTIV: Vláda chce zvýšiť podiel cestovného ruchu na HDP, 2012, dostupné na: http://www.euractiv.sk/regionalny-rozvoj/clanok/vlada-chce-zvysit-podiel-cestovnehoruchu-na-hdp-019155, 16.1.2013
Vinohradnícke oblasti na Slovensku. Dostupné z: http://zvhv.sk/main.php?modul=svv&task=56
SLOVAK TRADE FORUM: Víno a cestovný ruch, dostupné na: http://www.internet.sk/mediakurier/cei/46.htm
JEŘÁBKOVÁ, Š: Vinařská turistika na Jižní Moravě - kultura, tradice, architektura, dostupné na: http//is.muni.cz/th/11734/esf_m/Jerabkova_Diplomova_prace.pdf
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky: Vývoj cestovného ruchu SR v rokoch 2007-2012 http://www.slovakiawines.com/vinarstvo/oznacovanie-vin/http://www.mrvastanko.sk/index.php/sk/novinky/napisali-o-nas/249-vladimir-mrva
Doma máme vinárske skvosty, dostupné z: http://www.tophotelierstvo.sk/archiv/tophotelierstvo-2013/doma-mame-vinarske-skvosty/http://www.bratislavasightseeing.com
http://www.concoursmondial.com/en
http://www.enjoyslovakia.com
http://www.viaharmonia.sk
http://www.malekarpaty.sk
http://www.slovakia.travel
http://ekonomika.sme.sk
http://www.vinovino.sk
http://www.intravel.sk
http://www.nkvc.eu
http://www.vino.sk
http://www.vcz.sk
http://www.tvc.sk
http://mvc.sk/sk
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.05.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu