Via Lidice
Text dotazu
Dobrý den, po návštěvě italského města Carpi jsem si všiml, že jedna ulice se jmenuje Via Lidice, má to něco společného s českými Lidicemi, které byly vypáleny za 2. SV Němci.
Moc vám děkuji a přeji vám pěkný den
Odpověď
Dobrý den,
přestože se nám tuto informaci nepodařilo nikde přímo nalézt, domníváme se, že jméno ulice Via Lidice opravdu souvisí s českými Lidicemi. Bestiální masakr spáchaný na Lidicích (10. června 1942) vyvolal po celém světě vlnu odporu proti německému fašismu a zároveň také projevy sympatií k českému národu. Nacisté sice do té doby podobným, či ještě zvrhlejším způsobem vyhladili desítky vesnic na území tehdejšího Sovětského svazu, nikdy to však nebylo v zázemí a nikdy spáchání takovéhoto hrůzného činu nezveřejňovali.
Obrovskou odezvu měl lidický zločin zejména na americkém kontinentě. V neděli 12. července 1942 se městečko Stern Park Gardens ve státě Illinois přejmenovalo na Lidice a jeho příkladu později následovala i další města a obce v různých částech světa (např. v Mexiku, Brazílii, Panamě), celkem jejich jméno nese 73 měst a obcí v 16 zemích světa. Po Lidicích byly pojmenovávány ulice, náměstí i parky celého světa, rodiče dávali křestní jméno Lidice svým dcerám.
Některé příklady naleznete např. na následujících stránkách:
* http://www.lidice-memorial.cz/world_cz.aspx
* http://czechmatediary.com/2009/05/22/lidice-is-still-alive/
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Vyhlazen%C3%AD_Lidic
* http://en.wikipedia.org/wiki/Lidice
*
http://www.novinky.cz/domaci/170958-naciste-pred-67-lety-vyhladili-lidice.ht
ml
Podrobnější informace by Vám mohli poskytnout pracovníci Památníku Lidice (http://www.lidice-memorial.cz/default.aspx).
Použité zdroje:
* Lidice! : očima pamětníků a autorů literatury faktu. Praha: Pražská vydavatelská společnost ve spolupráci s Památníkem Lidice, c2007. 159 s. :
il., portréty, faksim. ; 21 cm. (Přísně tajné!, ISSN 1212-7620 ; Speciál 2007). ISBN 978-80-7250-368-1.
* STEHLÍK, Eduard. Lidice : příběh české vsi. Praha: Pro Památník Lidice vydala Jitka Kejřová, nakl. V Ráji, 2004. 135 s. : il., portréty ; 30 cm.
ISBN 80-86758-13-3.
* KONOPKA, Vladimír. Zde stávaly Lidice. Praha : Naše vojsko, 1978. 158 s., [44] s. obr. příl. : il., portréty, faksim. ; 28 cm. (Dokumenty. Edice Čes.
SPB ; sv. 183)
Resumé: Publikace seznamuje s historií Lidic, líčí průběh tragické noci, kdy byla obec vyhlazena, osudy odvlečených žen a dětí i ohlas lidické tragédie.
Připomíná obce, které stihl podobný osud jako Lidice, a ukazuje mezinárodní hnutí za obnovu zničené obce. Šesté vydání autor doplnil dalšími dokumentárními fotografiemi.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2011 15:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu