Veselé vánoce (píseň)
Text dotazu
Dobrý den
Rád bych se dozvěděl něco víc o této písni, kterou napsal Jaromír Vomáčka a otextoval Zdeněk Borovec, hlavně kdy vznikla, pro koho byla napsána (jestli měla i nějaký účel) a kdo a kde natočil první nahrávku.
Odpověď
Dobrý den,
vánoční píseň Veselé Vánoce lze (i se stručnými informacemi o ní) najít na internetu, viz odkazy níže
"Orchestr J.Vomáčky / Y.Simonová (SP ?)
Veselé vánoce ( ) J.Vomáčka/Z.Borovec
Zpěv: J.Naimrová+V.Příkazská+M.Hrnčířová+V.Krištofková+L.Schiller+J.Tomášek+D.Tomášek+Setleři
[Su 013108]"
"(zpěv) Magda Hrnčířová, nahráno - 1962"
"Hity: Vánoce naruby
Přeskočme sto let a vraťme se do Čech. Vánoční tematika láká autory dodnes. Zlatým obdobím u nás byla 60. léta 20. století....
Originál první nazpívali roku 1962 Settleři a dočkala se několika parafrází, jedna z nich opěvovala v 70. letech kvality fotbalové legendy Antonína Panenky.
Druhou nazpíval herec Lubomír Lipský a později nahrál Divokej Bill. V těchto písních nepoletují andělé, nezáří hvězda ani nepřichází pastýř, přesto se zpívají u nejednoho stromečku.
Klíčovou úlohu sehráli skladatel Jaromír Vomáčka a textař Zdeněk Borovec. Právě oni jsou autory dvou hitů:
1. Veselé vánoce (Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí, šťastné a veselé…)
2. Těšíme se na Ježíška (…copak nám asi nadělí?) Štědrý den je tu vylíčen s drsným humorem jako sled tragikomických příhod, završených únavou a přejedením: "Bylo toho trochu moc, takže máme na klid nárok zas až do Vánoc".
Vomáčka se pak pustil ještě do několika vánočních písní, které však zapadly (Vánoční melodie, Ten sníh, co kreslil pan Lada)."
Podrobnější informace o Vámi sledované písni v tištěných zdrojích nejsou uvedeny. Pokud je píseň Veselé Vánoce zmiňovaná, pak pouze např. takto: ČERNÝ, Jiří. Zpěváci bez konzervatoře. Praha: Československý spisovatel, 1966.
S.194: 1963/64 (Nejprodávanější desky)
...
...
...
Vomáčka, Borovec: Veselé Vánoce (Setleři a dětská skupina)
Vedlo-li něco specielního k napsání této novodobé vánoční písně, se nám nepodařilo najít. Můžeme se tedy jen domnívat, že píseň vznikla z pera těchto známých skladatelů stejným způsobem, jako mnoho dalších.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2011 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu