vážna hudba v 1. pol. 20 století
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je to
IMPRESIONISMUS??? Kdy vznikl co je to??? A tak. Stručně a aby to bylo krátké
ne zas moc no prostě tak akorát!!! Moc vám předem děkuju
Odpověď
Dobrý den,
služba Ptejte se knihovny neslouží k vypracovávání prací, které by byly "tak akorát dlouhé". Domácí úkol či seminární práci za Vás nemůžeme vypracovat.
Můžeme Vám však poskytnout informace, které nabízejí slovníky a encyklopedie, popřípadě doporučit literaturu k danému tématu.
Velmi pěkně je impresionismus v hudbě přiblížen například v knize Hudební slovník pro každého. Píše se zde:
"impresionismus, z fr.,impression , dojem. Hudební směr z přelomu 19. a 20.stol., který se etabloval zejména ve francouzské hudbě. Termín byl poprvé použit v malířství a odtud přejat i do hudby. Impresionistická hudba je v prvé řadě výrazem prchavých dojmů a nálad, jež skladatel objevuje ve svém styku s přírodou a nechává se inspirovat barevností a světelností jejich jevů. Hudební impresionista dosahuje dojmovosti a náladovosti netradičním použitím nástrojových poloh a barev, akordickými paralelismy, celotónovou a pentatonickou melodií a harmonií. To všechno vede v jeho hudbě k uvolnění hudební formy, již lze přirovnat nejspíše k básnické (lyrické) próze. K ústřední a zakladatelské osobnosti hudebního impresionismu je čítán Claude Debussy, generačně a duchovně spřízněný s malíři impresionisty a symbolickými básníky (symbolismus).
Jeho mladším vrstevníkem a pokračovatelem byl Maurice Ravel, jenž v mnohem větší míře než Debussy neopustil ve formě klasicko-romantické principy a dokázal je spojit s impresionistickou výrazovostí. Hudební impresionismus není čistě francouzský směr. Půdu pro jeho vznik připravili ruští skladatelé (Nikolaj Rimskij-Korsakov, Milij Alexandr Balakirev, Modest Petrovič Musorgskij). K impresionismu má blízko mladý Igor Stravinskij, Béla Bartók, z české hudby Zdeněk Fibich, Leoš Janáček, Josef Suk a zejména Vítězslav Novák, ze španělské hudby především Manuel de Falla. Meziválečná moderna se od impresionismu sice odvrátila, jeho vliv však nakonec přesáhl hranici své doby. K Debussymu našel cestu např. Bohuslav Martinů a naposledy i hudební moderna generace Pierra Bouleze."
Zdroj: VYSLOUŽIL, Jiří. Hudební slovník pro každého. I.díl. 1.vyd. Vizovice : Lípa, 1995. ISBN 80-901199-0-5. s.125
Některá impresionistická díla C.Debussyho: Faunovo odpoledne, Nokturna, Moře, opera Pelléas a Mélisanda, klavír. Preludia.
Zdroj: Malá encyklopedie hudby. [2. vyd.], v Supraphonu 1. vyd. Praha : Supraphon, 1983
Více se můžete dočíst například v publikacích:
* SYCHRA, Antonín. Impresionismus a exprese v hudbě : noetika hudebního obrazu. 1. vyd. Praha : Supraphon, 1990. ISBN 80-7058-195-6 (Brož.)
* BEK, Josef. Impresionismus a hudba. 1. vyd. Praha : SHV, 1964
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.06.2008 12:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu