Příčina leží na něčí straně
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane,
je prosím spisovná vazba příčiny leží na něčí straně?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
na základě dostupných lingvistických zdrojů bychom větu „příčina leží na něčí straně“ charakterizovali jako nepovedený jazykový tvar, který nemá oporu v pravidlech spisovného českého jazyka. K posuzování výskytu předloženého slovního spojení jsme použili Slovník spisovného jazyka českého (SSJČ), nástroje Českého národního korpusu (ČNK) a Elektronický slovník staré češtiny.
SSJČ předkládá následující kontexty použití slova „příčina“:
1. (čeho) to, co něco způsobilo, co má za následek vznik něčeho: p. nemoci, smrti, neštěstí, sporů původ; být p-ou všeho zla; filos. jev, děj, kt. předchází a je nutně následován jiným, tj. je s následkem spojen příčinnou souvislostí; jaz. příslovečné určení p-y
2. (k čemu) důvod 1, pohnutka: mít (nemít) p-u k hněvu; vyložit p-u svého jednání; dát, zavdat p-u k hádce; mít k něčemu p-u; pro tu p-u, kniž. z té p-y, zast. za tou p-ou proto
3. často méně vhodně v platnosti předl. za p-ou (čeho) pro, kvůli: zavřeno za p-ou nemoci; za p-ou studia odjel do ciziny za účelem
†4. věc, záležitost: v každé p-ě (Her.); v p-ě kulturní (Mrš.); v té p-ě (Goll) v té věci, co se toho týče
5. výr. (v pekařství) vyzrálý kvas, ke kt. se přidá všechna voda určená pro chlebové těsto a menší část mouky
6. mysl. místo, hustá léč v lese, v níž se zvěř ráda zdržuje;
→ expr. zdrob. příčinka, -y ž. (Ner.)
Detailní výklad užití slova „ležeti“ je k dispozici rovněž v uvedeném slovníku, viz přepis v Internetové jazykové příručce ÚJC AV ČR: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=le%C5%BEet. S ohledem na oba výklady by nebylo užití Vámi uvedeného výrazu správné. Nejblíže smyslu zadané věty je výraz „ležet na“ ve smyslu „být něčí povinností, starostí, úkolem“, opět ale nikoliv ve spojení s příčinou, jež by měla „ležet na něčí straně“.
V nástroji ČNK „Kontext“ jsme ověřili častější výskyt výrazu „příčina tkví“ než u spojení „příčina leží“. Přičemž výraz „příčina leží“ ve Vámi uvedeném tvaru, tj. v propojení se slovy „na něčí straně“ databáze neeviduje.
Doporučovali bychom větu přeformulovat. Například do podoby: „důvod tohoto problému je…“, „příčinu daného problému je třeba hledat na straně…“, „příčina daného problému leží v chování daného člověka“ atd.
Použité zdroje
„Léhati. In: Slovník staré češtiny. Vokabulář webový. Ústav pro jazyk český AV ČR. Online. Dostupné z: https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx [cit. 30. 5. 2024].
„Ležet“. In: Internetová jazyková příručka. Jazyková poradna ÚJČ AV ČR. Online. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=le%C5%BEet [cit. 29. 5. 2024].
„Příčina“. In: Internetová jazyková příručka. Jazyková poradna ÚJČ AV ČR. Online. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=p%C5%99%C3%AD%C4%8Dina [cit. 29. 5. 2024].
„Příčina“. In: Slovník staré češtiny. Vokabulář webový. Ústav pro jazyk český AV ČR. Online. Dostupné z: https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx [cit. 29. 5. 2024].
„Příčina leží“. In: Kontext. Český národní korpus. Online. Dostupné z: https://www.korpus.cz/konte[…]=~3MmcGIkoWWSY&cutoff=0 [cit. 29. 5. 2024].
„Příčina tkví“. In: Kontext. Český národní korpus. Online. Dostupné z: https://www.korpus.cz/konte[…]=~84U2ia2QceGo&cutoff=0 [cit. 29. 5. 2024].
VÁCHA, Jaroslav a Bohuslav HAVRÁNEK. Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Academia, 1971. sv. 1, 1311 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2024 13:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu