Václav Richtr
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, kde bych se dozvěděl něco o mém pradědovi Václavu Richtrovi policejním strážníku ze Svobodných Dvorů č.p. 139 u Hr.Králové. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel Vás musíme zklamat. Odpovědět na otázku, "Kdo byli moji předkové?" či získat informace ke konkrétní osobě, není tak jednoduché. Neexistuje totiž žádná literatura či databáze, ve které by se dali všichni naši předkové jednoduše dohledat.
S pátráním po předcích je třeba začít  v rodině. Pokuste se nalézt osobní doklady ( rodné - křestní listy, oddací listy, úmrtní listy apod.), zde jsou uvedeny základní informace o našich nejbližších předcích. Promluvte si s příbuznými a zkuste od nich vyzvědět co nejvíce informací o blízkých příbuzných, na které si pamatují. V rodinném albu možná dohledáte i fotografie těchto příbuzných.
Informace získané od příbuzných jsou nejcennější, protože z vyprávění si můžete udělat představu o tom, jaký člověk Váš příbuzný byl, dozvědět se určité podrobnosti z jeho života apod.
Další postup je již složitější a výsledkem jsou většinou pouze holá data. Jelikož o předcích našich předků, o kterých jsme získali informace v rodině, již nemáme doma žádné záznamy, popřípadě jsme je doma nenalezli, musíme hledat další informace mimo domov. K dohledání osobních dat ( datum narození, oddavek nebo úmrtí ) slouží obecní, městské matriky a oblastní archivy.  Přehled jednotlivých dostupných matrik uvádí každý oblastní archiv na svých stránkách. Matriky můžeme rozdělit na živé a archivované. Živé matriky obvykle obsahují informace zaznamenané cca po roce 1900 (ale mohou být i starší a naopak), matriky, které těmto předcházely jsou spravovány oblastními archívy. Rozdíl mezi živou a archivovanou matrikou je v přístupu k uvedeným datům.  Tzv. živé matriky jsou dosud spravovány matričními úřady spádových měst. Při podání žádosti je třeba doložit svůj přímý příbuzenský vztah k  dané osobě (prostřednictvím rodného listu, občanského průkazu).
Více informací viz: http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/152/158/4253.html#obsah
Informaci, zda datum narození Vašeho příbuzného ještě spadá do živé matriky, Vám sdělí  matrikářka daného úřadu.
Archivované matriky jsou již volně přístupné komukoliv. K nahlédnutí jsou k dispozici ve státních oblastních archivech: http://www.statnisprava.cz/rstsp/ciselniky.nsf/i/d0005 .
Některé oblastní sbírky matrik již byly digitalizovaly - viz např. http://actapublica.eu  , http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/matriky/ , http://www.archives.cz/zao/digitalni_archiv/index.html  , http://digi.ceskearchivy.cz/
Toto archivní pátrání je ovšem náročnější na čas, neboť ne vždy jsou v matrikách uvedeny rejstříky. Situaci ztěžuje také písmo, které je často psáno kurentem, v některých případech německy, starší záznamy jsou často psány latinsky.
Dříve než se na matriku či do archivu vydáte, doporučujeme Vám prostudovat některou z knih o občanské genealogii (věda o rodové posloupnosti). Například:
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie : základy rodopisné práce. 1. vyd. Praha : IŽ, 2000. ISBN 80-240-1080-1
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli?. 1.vyd. Praha : Horizont, 1995. ISBN 80-7012-082-7 PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům, aneb, Praktická příručka občanské genealogie. 1. vyd. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-307-0
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 15:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu