Václav Čtvrtek - spisovatel
Text dotazu
Vážení, prosím o informaci o rodičích a prarodičích Václava Čtvrtka (vlastním jménem Cafourek). Děkuji
R
Odpověď
O rodičích a prarodičích Václava Čtvrtka Vám můžeme nabídnout následující informace. Čtvrtkův otec se jmenoval Jan Cafourek, pracoval jako účetní, a jeho matka Johanna Fejfarová, dcera stavitele a bývalého jičínského starosty Václava Fejfara. Vzali se roku 1910. Když v roce 1914 vypukla 1. světová válka, Čtvrtkův otec musel narukovat a maminka s Václavem i mladším bratrem se přestěhovali do Jičína k dědečkovi. Malý Václav zde začal chodit do pokusné školy při Raisově učitelském ústavu. Zážitky z dětství, příroda a "atmosféra" Jičínska později silně poznamenaly Čtvrtkovu pohádkovou tvorbu. V dětství měla na něj silný vliv matka, která v něm mj. utvrdila vztah k lidové písni a tatínkovo vypravování dlouhých vymyšlených pohádek na pokračování. Po první světové válce, roku 1918, se rodina vrátila zpět do Prahy.
Zdroj: různé internetové stránky, personální bibliografie
Úryvek popisující dětství Václava Čtvrtka s názvem KOUZELNÝ MLÝNEK aneb KTERAK VAŠEK CAFOUREK K POHÁDKÁM PŘIŠEL, naleznete na stránkách Městské knihovny v Jičíně, http://knihovna.jicin.cz/kouzelnymlynek.htm . Tento rok slaví knihovna Rok Václava Čtvrtka, což určitě znamená možnost získání mnoha zajímavých informací z Čtvrtkova života a tvorby. Adresa knihovny je http://knihovna.jicin.cz/ , můžete se zkusit na ni obrátit.
Další literatura ke studiu (ve fondu Národní knihovny):
1) Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1985. 480 s.
2) ČTVRTEK, Václav. Z dětství i jinak. Praha: Albatros, 1976. 22 s.
3) Profily literárních osobností: Václav Čtvrtek. Ústí nad Orlicí : Okresní knihovna, 1981. 20 s.
4) ČTVRTEK, Václav. Veselí mrtví. Praha: Mladá fronta, 1967. 99 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 18:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu