Ústupové trasy WWII - Rakovnicko
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat kudy ustupovala německá vojska na konci 2 světove války v okolí Rakovníka. Existují nějaké odkazy na dostupné mapy těchto tras?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel není nám známo, že by existovala jakákoliv souhrnná práce zabývající se tématem konce války na Rakovnicku. V obdobném duchu jsme obdrželi odpověď i od  Muzea T.G.M. v Rakovníku. K dispozici jsou tedy jen dílčí práce a novinové a časopisecké články. Ohledně primárních dokumentů Vás můžeme odkázat na Státní okresní archiv v Rakovníku a na archiv Muzea T.G.M. v Rakovníku, které disponují mimo jiné dobovými kronikami.Vedle archivů uvedených institucí je k dispozici diplomová práce Bc. Barbory Vítkové Rakovník ve druhé světové válce 1938-1945, obhájené roku 2010 na Pedagogické fakultě FF UK (viz https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiJpf-x9ZjtAhUBCxoKHfEfCVUQFjABegQIAhAC&url=https%3A%2F%2Fis.cuni.cz%2Fwebapps%2Fzzp%2Fdownload%2F120054571&usg=AOvVaw0lESEmd_pK2LEdnimxVgeW) a diplomová práce Dagmar Hlinkové Konec druhé světové války na Novostrašecku obhájené roku 2008 tamtéž (viz https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiJpf-x9ZjtAhUBCxoKHfEfCVUQFjAAegQIAxAC&url=https%3A%2F%2Fis.cuni.cz%2Fwebapps%2Fzzp%2Fdownload%2F120093377&usg=AOvVaw1g5e1MMDOpoWjAyiXRhcfI).
Z fondů Muzea T.G.M. v Rakovníku je k dispozici např. on-line výstava fotografií Poslední dny války na Rakovnicku (viz https://artsandculture.google.com/exhibit/CQJC96lLLA-pLA?hl=cs).
Bohužel ani jedna z uvedených prací se ale nezbývá ústupovými trasami německé armády v regionu. Jejich dohledání je tedy stále záležitostí archivního prvovýzkumu.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Rakovník
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
20.11.2020 17:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu