Ústupové cesty
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali se nacházela ústupová cesta v okolí Vitína a Ševětína? Děkuji moc za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
pokud Váš dotaz směřuje na události konce druhé světové války, tak s ohledem na skutečnost, že Vitínem procházela poměrně důležitá silnice a také železnice, byly tyto části dopravní infrastruktury Němci využity k ústupu na jih a jihozápad.
Podrobnější informace o období druhé světové války v prostoru Českobudějovicka byste nalezl například v knihách:
Jižní Čechy v boji proti okupantům: sborník partyzánské skupiny Šumava II. 1. vyd. Praha : Tiskový odbor partyzánské skupiny Šumava II, 1947. 250 s. - České Budějovice byly nejvýchodnějším prostorem kam zasahovala působnost skupiny, dále již působily skupiny Táborité a Za Prahu.
nebo
DVOŘÁK, Jiří a spol. České Budějovice pod hákovým křížem. Druhé vydání, v Mladé frontě první. Praha : Mladá fronta, 2016. 287 s. ISBN 978-80-204-4034-1.- zde naleznete také větší množství další citované literatury a pramenů
Online můžete nalézt fotografickou dokumentární knihu:
https://www.ceskam.cz/userfiles/files/JIRI%20PLOYHAR%20VYSTAVA%20CBUDEJOVICE%202020.pdf
Podrobnějšími informacemi k regionu zpravidla disponuje místní muzeum, v tomto případě Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích či archiv - Státní okresní archiv České Budějovice.
Použité zdroje
internet
Jižní Čechy v boji proti okupantům: sborník partyzánské skupiny Šumava II. 1. vyd. Praha : Tiskový odbor partyzánské skupiny Šumava II, 1947. 250 s.
DVOŘÁK, Jiří a spol. České Budějovice pod hákovým křížem. Druhé vydání, v Mladé frontě první. Praha : Mladá fronta, 2016. 287 s. ISBN 978-80-204-4034-1
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
14.11.2024 17:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu