Univerzitní školné v průběhu dějin
Text dotazu
Dobry den,
Rad bych se obecněji zeptal, jak bylo financováno univerzitní vzdělání (a
tím i Univerzity) v dobách tzv. První Republiky, kdo a kolik platil třeba
za studium historie na UK, nebo medicíny, fyziky či práva? Bylo to hodně
nebo málo? Existovala nějaká šance pro studium chytrých, ale nemajetných?
Jak to bylo třeba v poválečných letech, co v dobách Rakousko-Uherska? Co v
roce 1848?
Odpověď
Pokusím se alespoň zčásti odpovědět na váš dotaz, i když jeho šíře by
vydala na velmi obsáhlou studii. Pokud chcete konkrétní čísla - kolik
zlatých nebo korun československých - budete muset zapátrat v archivech,
statistické ročenky udávají pouze počty studentů, jejich národnost,
sociální původ a náboženské vyznání. O výši školného se nezmiňují.
Vezmeme-li to obecně, vzdělání nikdy zadarmo nebylo (alespoň v obdobích,
které zmiňujete), studenti si na něj (pokud je nemohla podporovat rodina)
museli vydělat nebo mít bohatého mecenáše. Výjimkou snad bylo vzdělání
poskytované církevními řády (řada vzdělanců byla spojena např. s Jezuity -
i přes svou odbornost zůstávali členy řádu a vykonávali i kněžské
povinnosti).
V devadesátých letech 19. století vznikají nadace, které podporují nadané
studenty z nemajetných rodin, např. velmi bohatá nadace Jana Petra Straky z
Nedabylic (podporuje studenty z nemajetných šlechtických rodin). V roce
1896 byla pro chovance této nadace postavena internátní budova Strakovy
akademie, kde jim bylo zajištěno ubytování a zčásti i vzdělání. Po zrušení
šlechtických privilegií zde byl zřízen Akademický dům (středisko českého
studentstva), dnes sídlo vlády ČR.
Další nadace pak např. zajišťovaly obědy v menze, např. Jonákova nadace
nebo spolek Radhošť, který podporoval studenty z Moravy a Slovenska.
Počátkem 20. století byla vybudována kolej Arnošta z Pardubic pro katolické
studentstvo a Hlávkova kolej, kterou mecenáš určil pro studenty, kteří
absolvovali gymnasiální studium s vyznamenáním. Na této koleji byly na
chovance kladeny velmi vysoké nároky, protože Hlávkova nadace si kladla za
cíl vychovávat intelektuální elitu národa.
V průběhu dvacátých let bylo zvýšeno kolejné a zkušební taxy, které musel
platit každý student za provedenou zkoušku (i neúspěšnou).
V období hospodářské krize ve 30. letech byla situace studentů velmi těžká,
stát podporoval veřejné i soukromé korporace pečující o studenty -
Krombholzova nadace (hradila studentům náklady na nemocniční a zčásti i
ambulantní léčbu), Husův sbor, Radhošť. Kromě toho vyplácela republika
státní studijní podpory a stipendia, udělovala stipendijní místa v kolejích.
Ve studijním roce 1932/33 bylo vyplaceno 420 000 Kč na studijních podporách
pro české a slovenské studenty. V témže roce mělo v deseti pražských
kolejích ze 2805 ubytovaných 1127 stipendia ministerstva školství, a to
průměrně 1485,-Kč na jednoho studenta. V období První republiky bylo na
vysokých školách (českých i německých) výdělečně činných téměř 47%
studentů, v Praze a Brně téměř 75% studentů.
Po skončení 2. sv. v. byly otázky úpravy studia a poplatků za ně velmi
diskutované. Po obnovení činnosti vysokých škol se pod tlakem okolností
nevybíralo kolejné a zkušební a jiné taxy. Výnos ministerstva školství z
července 1945 legalizoval toto jako výjimečné opatření pro letní semestr,
na podzim byla platnost nařízení prodloužena. Byl pociťován nedostatek
finančních prostředků na provoz škol a platy profesorů (placeni z kolejného
a zkušebních tax). Náhrady za kolejné a taxy se začaly vyplácet ze státní
pokladny, která byla zároveň zatížena výplatou stipendií a státních podpor
nemajetným studentům.
Jen na okraj citace ze Slavnostní řeči děkana vysoké školy obchodní prof.
JUDr. Gustava Švamberga ze 14.12.1929:
Veškeré řádné i mimořádné osobní i věcné náklady rozpočtové naší vysoké
školy pohybovaly se ročně mezi Kč 1 759 527 - a Kč 789 950. Maxima dosáhly
v roce 1921 až 1923, kdy se škola zařizovala, minima v roce 1924 a 1927
necelých Kč 800.-
Letošní úhrnný osobní i věcný náklad rozpočtový činí Kč 1 224 325.-, z
čehož připadá na osobní náklad Kč 1 041 825.- a na věcný náklad 182
500.-Kč. Na školném a jiných poplatcích odvedli jsme letos státní pokladně
Kč 241 459.  Činil tudíž letos čistý náklad na naši školu pouze Kč. 982
866.- a na jednoho posluchače 1 064.-.
Použitá literatura:
Dějiny Univerzity Karlovy III (1802-1918). Praha Karolinum 1997. ISBN
80-7184-320-2
Dějiny Univerzity Karlovy IV ( 1918-1990). Praha, Karolinum 1998. ISBN
80-7184-539-6
Kárník, Zdeněk: České země v éře První republiky (1918-1938). Díl první,
Vznik, budování a zlatá léta republiky (1918-1929). Praha : Libri, 2003.
ISBN 80-7277-195-7(1.díl)
Kárník, Zdeněk: České země v éře První republiky (1918-1938). Díl třetí, O
přežití a o život (1936-1938). Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-119-1 (3.
díl)
Kárník, Zdeněk: České země v éře První republiky (1918-1938). Díl druhý,
Československo a České země v krizi a v ohrožení (1930-1935). Praha :
Libri, 2002. ISBN 80-7277-031-4 (2. díl)
Vysoká škola obchodní a její problémy v prvním desetiletí 1919-1929. Praha
1930.
Další informace bude možné dohledat v archiváliích - obrátit se můžete
např. na Univerzitu Karlovu, ČVUT,  Masarykovu univerzitu v Brně,  Národní
pedagogickou knihovnu, Ministerstvo školství, Pedagogické muzeum J.A.
Komenského v Praze nebo Národní archív v Praze. Zpřístupnění archiválií se
řídí vlastními  pravidly (badatelský list apod), podmínky bývají zpravidla
zveřejněny na webu institucí.
http://www.pmjak.cz/new/
http://www.nacr.cz/
http://www.msmt.cz/
http://www.npkk.cz/
http://www.muni.cz/
http://www.cvut.cz/cs
http://www.cuni.cz/
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
23.04.2010 09:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu