Ulice v Kladně
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak vznikl název ulice Wednesbury v Kladně. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
vysvětlení jsme nalezli v knize VYKOUK, Jaroslav, ed. Kladenský uličník, aneb, Průvodce jmény ulic v Kladně. 1. vyd. V Kladně: Sládečkovo vlastivědné muzeum, 2007. 267 s. Vlastivědná knižnice Kladenska; sv. 7. ISBN 978-80-903784-3-8.
Kniha uvádí, že se jedná o ulici vícepodlažních nájemních panelových domů na Okrsku 0 na kročehlavském sídlišti."Jméno Wednesbury je převzato z názvu anglického města spřáteleného s Kladnem. Jedná se o město v historickém hrabství Stafford v kamenouhelné pánvi, které má přibližně 24 tisíc obyvatel."
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.06.2018 09:46
Hana Pokorna píše:
Neděle 20.02.2022 22:34
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat jak vznikl název ulice Lacinova na Kladně. Mám předky "Laciny" , tak mě zajímá jestli to nemá spojitost. Navíc v te ulici i bydleli. Bohužel jsem nikde nic nenašla, tak zkouším zde...
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 22.02.2022 14:58
Dobrý den,
podle publikace J. Vykouka Kladenský uličník anebo Průvodce jmény ulic v Kladně byla ulice pojmenována po Josefu Lacinovi (10. 1. 1908-11. 2. 1942), který v části Kladna zvané Kročehlavy bydlel. Tento rodák z Kutné Hory pracoval na Kladně jako dělník. Zemřel v koncentračním táboře Mauthausen.
Zdroj:
VYKOUK, Jaroslav, ed. Kladenský uličník, aneb, Průvodce jmény ulic v Kladně. 1. vyd. V Kladně: Sládečkovo vlastivědné muzeum, 2007. 267 s. Vlastivědná knižnice Kladenska; sv. 7. ISBN 978-80-903784-3-8.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu