Ulice Nad Primaskou
Text dotazu
Prosím o informaci o původu jména ulice Nad Primaskou - co označuje slovo Primaska - jedná se o ulici v Praze 10. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Nad Primaskou, ulice v pražských Strašnicích,  nese název podle polohy dle pomístního názvu Primaska. (Do roku 1925 to byla ulice Ruská, tento název nesla již před rokem 1905.)
Zdroj: LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník. Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství.  Praha: Libri, 1997. D.1.
Rychtář ve městě se nazýval primátor či primas, tj. první postava v obci.
Zdroj: Pomístní jména v Čechách. O čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. Praha: Academia, 1995.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2012 08:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu