Ulice Klementinum
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak vznikla ulice Klementinum a zejména popisné číslo 190. Proč třeba Národní knihovna nemá adresu Klementinum 1, když je jediným komplexem na "ulici" Klementinum?
Hádám, že to bude mít nějaký historický důvod. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
číslo 190 je číslo popisné pro celý objekt Klementina. Jedná se o číslo, které je jedním v řadě čísel popisných v této lokalitě. Dle "Plánu Prahy a Vyšehradu na základě mapování stabilního katastru (1856)" je číslování domů pravidelné a vede z Karlovy ulice do Křižovnické -  poslední dům na rohu Karlovy a Křížovnické ulice má číslo popisné 189, Klementinum číslo 190 a protější Křižovnický klášter číslo 191.
Klementinum má ovšem několik vchodů a ty jsou popsány také čísly evidenčními. Dle evidenčních čísel Klementinum můžete nalézt také na adrese: Mariánské náměstí 5; Křižovnická 2; Karlova 1.
Adresáře z počátku 20. století uvádějí adresu Univerzitní knihovny, která Národní knihovně ČR předcházela, Mariánské nám. 5.
Klementinum není uváděno jako ulice, ale jedná se o ucelený komplex budov (např. jako Pražský hrad). V adresářích ulic Prahy tedy Klementinum jako ulici nenaleznete.
Použité zdroje:
* Plán Prahy a Vyšehradu na základě mapování stabilního katastru (1856).  1. Vyd. Praha : Archiv hl. města Prahy ; Dolní Břežany : Scriptorium, 2008. (plán Klementina na s. 73)
* Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha : Libri, 1997-2012. ISBN  80-85983-23-0.
* Umělecké památky Prahy. Staré Město, Josefov.  1. Vyd.  Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0538-2.
* OULÍKOVÁ, Petra. Klementinum : průvodce. 1. vyd.Praha : Národní knihovna České republiky, 2006. ISBN  80-7050-491-9.
* VOIT, Petr. Pražské Klementinum. Praha : Národní knihovna v Praze, 1990.
* CHYTIL, Alois. Chytilův adresář sídelního města Prahy. [Část 1, Úřady a ústavy]. Praha : [nákl.vl.], 1919.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2012 14:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu