Týrání dětí
Text dotazu
Dobry den,
hledam veskere informace tykajici se tyrani deti v ceske republice a na morave v roce 1960.
Srdecne diky za kazdou informaci.
Odpověď
Vazeny pane,
v roce 1960 se u nas psalo spise o pozitivech, nez o negativech vychovy deti; posilam Vam vyber clanku z te doby:
1) STASTNA, Jaromira: Pretezujeme deti v materske skole? - Predskolni vychova, 14, 1960, c. 2, s. 102-107.
2) ADAMCOVA, Marie: Co vyzaduje novy vychovny a vzdelavaci system od vychovatelu. - Vychovatel, 4, 1960, c. 2, s. 36-37.
3) TICHA, Anna: Napravne vychovna pece v rodinach. - Otazky defektologie, 2, 1960, c. 2, s. 44-45.
4) Pro rychlejsi prevychovu cikanskych spoluobcanu (pokracovani). - Osvetova prace, 14, 1960, c. 6, s. 83.
5) SEDLAR, Richard: Vychova a pece o deti v dlouhodobe koncepci rozvoje zivotni urovne. - Pedagogika, 10, 1960, c. 1, s. 101-103.
6) STERN, Jan: Beznadejny pripad. [Glosa o trpelivosti ve vychove mladeze.] - Plamen, 2, 1960, c. 3, s. 133.
7) KRUPKA, Stanislav: Beznadejny pripad. [Vychova mladeze.] - Plamen, 2, 1960, c. 5, s. 138.
8) HRABAL, Vladimir: Vychovne vyuziti pratelskych vztahu mezi starsimi zaky. - Pedagogika, 10, 1960, c. 1, s. 73-82. - Obsahuje bibliografii.
9) STASTNA, Jaromira: Prace jako vychovny prostredek. - Predskolni vychova, 14, 1960, c. 3, s. 123-128. 1 obr.
10) STEINEROVA, Helena: Moralni vychova deti bez nabozenskych pover. - Predskolni vychova, 14, 1960, c. 4, s. 166-171.
11) NOVOSAD, Antonin: Nektere zkusenosti z pedagogicke poradny. - Rodina a skola, 6, 1960, c. 5, s. 6.
12) KAPR, Frantisek: Nektere poznatky z cinnosti poradny pro deti a mladez. - Otazky defektologie, 2, 1960, c. 4, s. 114-117. 2 tb.
13) SASIN, J. - SVANCARA, J.: Problematika zapojeni deti s nervovymi a dusevnimi poruchami do ucebne vychovne prace. - Pedagogika, 10, 1960, c. 2, s. 224-236. - Obsahuje bibliografii, ruské a anglicke resume.
14) PASTRNAK, Rudolf: Fialovi dablove. [Reportaz o parte ostravskych chuliganu.] - Cerveny kvet, 1960, c. 8, s. 184-185. 1 obr.
15) KOCI, Jiri: K otazkam skolni a mimoskolni vychovy. - Ustavni pece o telesne vadne deti a mladez, 1960, s. 76-79.
16) SANDERA, Oldrich: Nektere nazory psychologa na soucasny stav ustavni pece o telesne vadne deti. - Ustavni pece o telesne vadne deti a mladez, 1960, s. 93-94.
17) VESELA, Sonja: Detska lhavost. - Veda a zivot, 1960, c. 10, s. 595-596. 1 obr.
18) NEDBALOVA, K.: Celotydenni materska skola. - Predskolni vychova, 1960, c. 8, s. 73-77. 2 obr.
19) KONECNY, Robert: Detsky hnev a vzdor. - Pred branami skoly, 1960, s. 80-88.
20) TRNKA, Vojtech: Detske zlozvyky. - Pred branami skoly, 1960, s.103-110.
O tyrani deti se u nas pise az v soucasnosti, jako napriklad:
21) CAPOVA, Hana: Kobka, v niz zklidni kazde dite : ministersky urednik obvinen z tyrani sverencu pred listopadem. - Respekt, 15, 2004, c. 34, s. 4.
22) KOVARIK, Jiri: Ohrozene deti po dvaceti letech. - Cesko-slovenska pediatrie, 49, 1994, c. 1, s. 23-27.
23) Na pomoc detem. [Recenze na knihu: Golobova, Milada: Deti na zabiti,
Praha, 2001.] - Katolicky tydenik, 12, 2001, c. 49, s. 8.
24) BARTOSOVA, Jana: Bite a zabite. - Mlada fronta Dnes, 18, 23.4.2007, c. 95, s. A/11.
- ale vetsina soucasnych clanku je o soucasnosti. Pokud mate zajem o vice informaci o tyrani deti v minulosti, zkuste se obratit na Narodni pedagogickou knihovnu Komenskeho, Mikulandska 5, 116 74 Praha 1
(tel. 221 966 400, e-mail: library@npkk.cz).
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
20.12.2010 11:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu