Tři vstupenky na Strahov
Text dotazu
Dobrý chci se zeptat na televizní inscenaci Tři vstupenky na Strahov z roku 1975, konkrétně na informace o ději, obsazení, jménech hlavních postav či kde lze dohledat recenze inscenace. Děkuji a jsem s pozdravem.
Odpověď
Dobrý den,
televizní inscenace Tři vstupenky na Strahov vznikla při příležitosti Československé spartakiády 1975 od trojice autorů Zdeněk Mahler, Viktor Dusil a Věra Eliášková. Každý z tvůrců přitom rozvinul autorsky samostatnou linii příběhu. Hlavním dějovým motivem je příběh českého rodáka Joe Macourka, který v době hospodářské krize odešel pracovat do Ameriky a po dlouhých letech se vrací navštívit svou vlast. Joe potkává staré přátele i svou starou lásku a zavítá také na spartakiádu. Bilancuje nad starým a současným životem, hodnotí, co všechno obětoval kvůli odchodu z vlasti.
Obsazení – v hlavní roli: Martin Růžek; v dalších rolích: František Filipovský, Stella Zázvorková, Josef Beyvl, Petr Haničinec, Vlasta Vlasáková, Zuzana Geislerová a další; kamera: Alois Nožička; režie: Miroslava Valová.
Krátký popis inscenace a obsazení jsme našli v následujících časopisech, které jsou dostupné i v digitalizované verzi online, pokud máte zřízené uživatelské konto v některé ze zapojených institucí (seznam institucí zde: https://ndk.cz/knihinst):
-Květy. Praha: Rudé právo, 26.06.1975, undefined(26). s. 37. ISSN 0023-5849. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:af647030-a70f-11e3-9d7d-005056827e51
-Mladý svět: týdeník. Praha: Mladá fronta, 05.07.1977, 19(28). s. 23. ISSN 0323-2042. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7f913920-b5d7-11e8-98a3-5ef3fc9bb22f
Další časopisecký zdroj dostupný online pouze při osobní návštěvě Národní knihovny:
-Československý voják. Praha: Naše vojsko, 29.5.1975, 24(11). s. 57.
Kritickou recenzi jsme objevili v následujícím časopise, taktéž dostupný pouze osobně v NK:
-Tvorba: list pro kritiku a umění. Praha: Symposion, 09.07.1975, 1975(28). s. 14.
Informace jsme čerpali také z portálu Česko-Slovenská filmová databáze zde: https://www.csfd.cz/film/675201-tri-vstupenky-na-strahov/hraji/
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2021 13:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu