Tři moudré opice z tendaistické budhistické legendy - informace
Text dotazu
Dobrý den,
zajímaly by mě bližší informace k původu a významu legendy o třech moudrých opicích, která pochází z budhismu, případně literatura kde by bylo možné si v češtině o tom něco více přečíst, text na wikipedii je velmi stručný.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, na Váš dotaz odpovídá Mgr. David Labus Ph.D. z Ústavu Dálného východu FF UK
Motiv 3 opic (nedívat se, neposlouchat, nemluvit) je připisován Japonsku, ale zdá se, že ještě dříve pochází ze starověkého Egypta a Angkor Watu (Khmérové). Do Jap. se dostal Hedvábnou stezkou přes Čínu. Základní motiv (ony 3 vlastnosti) je ale tak univerzální, že je těžké určit jednoznačný původ, navíc tyto symboly získaly v různých kulturách různé odstíny.
To, že je legenda připisována Jap., pravděpodobně plyne z toho, že jeden buddh. mnich ze sekty Tendai přinesl toto učení z Číny v 8. stol., ale motiv pak žil vlastním životem, a spojil se s jednou lidovou vírou - Kóšin. Je to ovšem komplikovaná záležitost.
Víc se lze dozvědět ze sbírky švýcarského sběratele Emila Schuttenhelma, sbírá motivy tří opiček.
David Labus
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
20.04.2015 16:20
Martina píše:
Neděle 21.05.2017 18:42
To je k původu, díky. Ale významy?
PSK - admin píše:
Pondělí 22.05.2017 15:10
Hezký den,
k symbolice „tří moudrých opiček“ se váže mnoho teorií. V japonštině se pro tyto opičky používá výraz „Sanzaru.“ „San“ znamená tři a „Saru“ znamená opici. Záměna „saru“ a „zaru“ je slovní hříčkou. Koncovka „zaru“ totiž vyjadřuje ve staré japonštině zápor a zároveň se vyslovuje stejně jako japonské slovo „saru“ = opice. Opičky se jmenují Mizaru, Iwazaru a Kikazaru, což tedy v překladu znamená „nedívej se, neposlouchej, nemluv.“ V japonské kultuře jsou opice symbolem odvrácení zla.
„Všeobecně se poselství tří moudrých opiček vykládá jako „Nedívej se na zlo (škodlivé věci), neposlouchej zlo, nemluv zlo“. Někdy je doprovází ještě čtvrtá opice s rukama na břiše nebo na přirození „nečiň zlo“. Pravděpodobně se jedná o vyobrazení buddhistických, taoistických nebo konfuciánských myšlenek, které přicházely do Japonska z Číny a částečně je přijal i šintoismus. Konfucius v jednom ze svých spisů píše (volný překlad): "Nedívej se na to, co není v pořádku, neposlouchej to, co není v pořádku, neříkej to, co není v pořádku." Opičky také mohou představovat stručný návod k meditaci v duchu taoismu. Čínský mistr Kuang Čeng-c' radil: "Drž svůj životní dech usebrán v dokonalém klidu a tvé tělo se zharmonizuje samo od sebe. Buď klidný, buď čistý, neunavuj své tělo, neplýtvej svou životní esencí a budeš dlouho žít. Pokud tvé oči nebudou mít co spatřit, tvé uši co zaslechnout, tvé srdce co pocítit, pak tvůj duch zachová celistvost tvého těla, jež bude dlouho žít. Střež své nitro, uzavři se vůči vnějšku, přílišné vědění škodívá! Přivedu tě na vrchol velkého Světla, až k pramenům dokonalého Jang; přivedu tě k branám Temnoty, k pramenům čirého Jin." Jedním z mála předmětů, které vlastnil Mahatma Gandhi byla právě soška tří opiček. V lidovém výkladu opičky někdy představují vlastnosti ideální manželky a jejich soška se tak stává vhodným, vtipným nebo provokativním svatebním darem, v závislosti na kulturní oblasti. Pro někoho znázorňují lhostejný a pokrytecký postoj lidí, kteří raději dělají, že nevidí problémy, špatnost a zlo.“ Zdroj: Batavia: zboží s duší orientu. Batavia [online]. [cit. 2017-05-22]. Dostupné z: http://www.batavia.cz/[…]/123-ti-opice-nevidim-neslyim-a-nemluvim
V současné době jsou u nás tyto opičky velmi populární například v podobě „smajlíků“ na sociálních sítích.
Literatura k tématu:
ČERNEGA, Jiří, Tao – výbor z klasických taoistických textů, Cad press 2007, ISBN 80-85349-22-1
RIJCKENBORGH, J. van a PETRI, Catharose de. Čínská gnose: komentáře k Tao-Te-Ťing od Lao-c'. 1. české vyd. [Praha]: Mezinárodní škola Zlatého Kříže s Růží Lectorium Rosicrucianum, 2014. 459 s. ISBN 978-80-904590-3-8.
Bea píše:
Pátek 30.04.2021 22:58
Čo znamená Ked priatel pošle priatelke tohoto smajlíka?Je to taky význam,že svoji priatelku nechce počut?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 06.05.2021 13:30
Dobrý den,
emoji opičky, která si zakrývá uši je nejčastěji vykládán jako "nic neslyším", "nechci slyšet". Samozřejmě ale závisí na kontextu celé konverzace.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu