trest smrti v ČSSR
Text dotazu
Hledam jmeno a nasledne informace, muze popraveneho za 3-4 nasobnou vrazdu.
Odpověď
Dobrý den, základní přehled vykonaných trestů smrti naleznete v knize Tresty smrti vykonané v Československu v letech 1918-1989 nebo na http://www.mvcr.cz/policie/udv/sesity/sesit2/sesit2.doc. Vybrali jsme ty osoby (muže), u nichž bylo v dobové právní kvalifikace uvedena vícenásobná vražda. Bohužel jsme v průběhu hledání zjistili, že u některých vícenásobných vrahů je v tomto seznamu uvedena jako dobová právní kvalifikace "vražda". Seznam jsme proto doplnili z údajů, které jsme nalezli v níže uvedených zdrojů.
Československá republika (1945-1960)
popraven 8.3.1937 Jozef Čelko - čtyřnásobná vražda, popraven 21.1.1938 Ladislav Šajtar - trojnásobná vražda, popraven 3.2.1953 Alexander Rutkowski - trojnásobná vražda, popraven 3.2.1953 Werner Ertel - trojnásobná vražda, popraven 29.12.1957 Václav Mrázek - šestinásobná vražda - literatura v Zločin a trest v českých zemích, popraven 29.5.1959 Ladislav Daraboš - mnohonásobná vražda, popraven 29.7.1959 Julius Körösi - mnohonásobná vražda,
Československá socialistická republika (11.7.1960 - 28.3.1990) popraven
22.4.1983 (Praha - Pankrác) Jindřich Petrášek - trojnásobná vražda, popraven
7.8.1986 (Praha - Pankrác) - Ladislav Hojer - pětinásobná vražda - http://www.vrazi.cz/?category=hojer-ladislav, popraven 16.7.1987 (Bratislava) Juraj Lupták - trojnásobná vražda, podle knihy Tresty smrti vykonane v Československu ... byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu, popraven 2.2.1989 (Praha - Pankrác) Vladimír Lulek - vražda, v knize Historie trestu smrti je uvedeno "Poslední poprava v Československu byla provedena 2. února 1989, kdy byl v pankrácké věznici pověšen pětinásobný vrah." - http://www.vrazi.cz/?item=lulek-vladimir
popraven 8.7.1989 (Bratislava) - Štefan Svitek - vražda, kniha Nejslavnější popravy uvádí, že byl trojnásobným vrahem.
LIŠKA, Otakar a kol. Tresty smrti vykonané v Československu v letech 1918-1989. 2., opr. a rozš. vyd. Praha : Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu SKPV PČR, 2006. 294 s. ISBN 80-86621-09-X.
http://www.mvcr.cz/policie/udv/sesity/sesit2/sesit2.doc
MONESTIER, Martin. Historie trestu smrti : dějiny a techniky hrdelního trestu od počátků po současnost.  Vyd. 3. Praha : Rybka : Knižní klub, 1999. 407 s. ISBN 80-242-0234-4 (Knižní klub) ; 80-86182-39-8 (Rybka).
CHMEL, Ladislav. Nejslavnější popravy.  Vyd. 1. Praha : Petrklíč, 2004.  175 s. ISBN 80-7229-107-6.
FRANCEK, Jindřich. Zločin a trest v českých dějinách. Vyd. 1. Praha : Rybka : Euromedia Group : Knižní klub, 1999.  463 s. ISBN 80-242-0087-2  (Knižní klub) ; 80-86182-91-6 (Rybka).
BRET, Jan. 22 opratek. Praha : Ministerstvo obrany Ceske republiky - Avis, 1999. 190 s. ISBN 80-86049-82-5.
BESTOVA, Cornelie C. Trest smrt v nemecko-ceskem porovnani. Brno : Doplnek, 1996. 177 s. ISBN 80-85765-56-X.
LISKA, Otakar a kol. Tresty smrti vykonane v Ceskoslovensku v letech 1918-1989. 2., opr. a rozsir. vyd. Praha : Urad dokumentace a vysetrovani zlocinu komunismu SKPV PCR, 2006. 294 s. ISBN 80-86621-09-X. Online dostupne na http://www.mvcr.cz/policie/udv/sesity/sesit2/sesit2.doc.
Informace o některých případech naleznete i na http://www.spsmvbr.cz/osobni/jedlicka/muzeumzla/prehled.html. Více údajů by bylo zajisté možné nalézt v dobovém tisku. V letech 1953-1990 vycházela bibliografie Články v českých časopisech, ale vzhledem ke svému všebecnému zaměření není příliš pravděpodobné, že by do této bibliografie byly vybrány články popisující pátrání nebo soudní proces (černá kronika). Některé případy  byly pravděpodobně popsány i knihách o zločinech v Česku. Pro ověření kompletnosti výše uvedeného seznamu bychom Vám doporučili kontaktovat Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (http://www.mvcr.cz/policie/udv/), případně Muzeum policie ČR (http://www.mvcr.cz/ministerstvo/muzeum.html).
Obor
politicke-vedy-politologie-politika-verejna-sprava-vojenstvi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2007 18:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu