Tibet
Text dotazu
Vážení přátelé, prosím, poradíte mi, existuje knižní, příp.časop.publikace o aktuálních problémech- ekonomických, politických, správních ...- Tibetu?
Odpověď
Dobrý den, novější publikace, které by mapovaly současnou situaci v Tibetu, jsme bohužel v katalozích knihoven nenalezli. V letošním roce vyšly Dějiny Tibetu od Tsepon W.D. Shakabpy (Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008.
428 s. ISBN 978-80-7106-410-7), které by alespoň část Vámi požadovaných informací mohly obsahovat. Publikace také nabízí bohatý seznam literatury české (knižní i časopisecké) i zahraniční produkce týkající se Tibetu, kde byste mohla nalézt další vhodné prameny.
Ze starších publikací, které máme v Národní knihovně k dispozici, uvádíme:
1) FEIGON, Lee. Odtajněný Tibet : odhalená tajemství Země sněhu. Praha :
Volvox Globator, 2006. 227 s. ISBN 80-7207-578-0.
2) Tibet včera a dnes. Praha : Futura, 2001. 31 s. ISBN 80-85523-76-0.
3) Zavírání dveří, náboženská represe v Tibetu. Praha : Lungta, 1999. 47 s.
ISBN 80-902650-1-4.
4) SCHWARTZ, Ronald David. Circle of protest : political ritual in the Tibetan uprising. New York : Columbia University Press, 1994. 263 s. ISBN 0-231-10095-7.
Uvedené dokumenty můžete nalézt v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR
- báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), dostupnost v jiných knihovnách v ČR je možné ověřit pomocí Souborného katalogu ČR
(http://sigma.nkp.cz/cze/skc) -  pro krajské a odborné knihovny nebo souborný katalog SKAT (http://www.skat.cz) - pro městské knihovny.
Aktuálnější informace byste mohla získat pravděpodobně spíše z článků z novin a časopisů (viz výběrová báze ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících, http://sigma.nkp.cz/cze/anl), např.:
1) BAKEŠOVÁ, Ivana. I země mají své nelehké příběhy: příběh Tibetu, aneb, Hříčka v rukou velmocí. In: Prostor. -- ISSN 0862-7045. -- Č. 77/78 (2008), s. 71-78.
2) SLOBODNÍK, Martin. Čínský Tibet. In: Literární noviny. -- ISSN 1210-0021. -- Roč. 19, č. 11 (20080310), s. 9.
3) SKLENKA, L´ubomír. Zklidní se rozbouřený Tibet? In: Mezinárodní politika. -- ISSN 0543-7962. -- Roč. 32, č. 7 (2008), s. 10-13.
4) KRYZÁNEK, Ladislav. Tibet není na prodej. In: Mladá fronta Dnes - Praha. -- ISSN 1210-1168. -- [Roč.] 19, [č.] 66 (20080318), s. A/10.
5) KOCOUREK, Jakub. Tibet není Čína. In: Literární noviny. -- ISSN 1210-0021. -- Roč. 19, č. 11 (20080310), s. 1, 8.
6) ÖZER. Pravdu o Tibetu musí vyjádřit Tibeťané sami! In: Prostor. -- ISSN 0862-7045. -- Č. 77/78 (2008), s.49-55
7) NEDVĚD, Radek. Dalajlama obviňuje Peking z kulturní genocidy. In: Hospodářské noviny. -- ISSN 0862-9587. -- Roč. 52, č. 54 (20080317), s. 6.
Užitečné informace můžete získat i z internetových stránek:
* Zpráva z letošního roku publikovaná tibetskou vládou - http://www.tibet.net/en/diir/pubs/edi/enviro/crucialIssue2008.pdf
* http://www.tibet.com/
* novinky o Tibetu - http://www.freetibet.org/newsmedia
* http://www.tibet.net/en/kashag/
* http://savetibet.org/tibet/index.php
* http://en.wikipedia.org/wiki/Tibet
V případě potřeby se také můžete obrátit na Orientální ústav AV ČR (http://www.orient.cas.cz/), který se zabývá i otázkami Tibetu. Ústav má také svoji knihovnu, kde by Vám kolegové mohli případně doporučit další zdroje.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2008 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu