Test hodnot
Text dotazu
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaký test na hodnoty či hodnotový systém člověka.
Odpověď
Dobrý den,
hodnotový systém si vytváří každý člověk sám. Jedná se o uspořádání hodnot a preferencí podle stupně jejich významnosti pro chování a prožívání daného člověka nebo sociální skupiny.
V psychologii na základě odpovědí v testech různé povahy , je možné vyhodnotit o jaký typ osobnosti se jedná.
Encyklopedie Cojeco, https://www.cojeco.cz/hodnotova-orientace, uvádí následující definici hodnotového systému :
Více či méně souvislý a stabilní systém hodnot regulující a usměrňující chování jedince, hierarchicky uspořádaný soubor hodnot přijatých jedincem, sociální skupinou nebo společností; soustava zobecněných postojů, zájmů a tendencí jednat za určitých okolností určitým způsobem. Hodnotová orientace tvoří nejdůležitější součást vnitřní struktury osobnosti, odráží její životní zkušenost, umožňuje rozlišovat podstatné a nepodstatné, významné a nedůležité pro daného člověka. Kvalitativní rozdílnost subjektivních hodnotových orientací závisí na řadě faktorů, na osobnosti a věku jedince, na stupni a formách jeho adaptace vůči sociálnímu okolí, na kulturním prostředí. Hlavním obsahem hodnotové orientace jsou světonázorové, zejména filozofická, politická a morální přesvědčení člověka, jeho stabilní a hluboká oddanost určitým mravním zásadám. Proto se v každé společnosti stává hodnotová orientace. osobnosti předmětem výchovy, zaměřeného působení na jedince. Hodnotová orientace působí právě tak na úrovni vědomí, jako nevědomě.
Psychologické testy naleznete v bázi NKC, https://aleph.nkp.cz/cze/nkc, např.:
-[Č.záznamu: 001567214]
Jaký jste typ osobnosti? / David Keirsey, Marilyn Bates ; [přeložila Dagmar Brejlová]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Grada, 2006. -- 172 s.
- [Č.záznamu: 000967358]
Víš, kdo jsi? / Roland Rottenfusser ; [z německého originálu ... přeložila Eva Bosáková]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Portál, 2000. -- 182 s. ;
- [Č.záznamu: 000205273]
Inteligenční a psychologické testy / František Mrázek. -- V Horšovském Týně : Jiří Kriška, 1996. -- 78 s
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2012 07:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu