televize
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych získala informace k tématu Vznik televize a její vývoj. Zaměření na reklamu a inzerci, pan Vajíčko, reklama v TV nejen u nás, ale i v zahraničí. Prosím o odkaz na web stránky a literaturu. Děkuji
Odpověď
Dobry den, na strankach Ceske televize je odkaz primo na pracoviste, ktere se zabyva reklamou, viz nize http://www.tvinfo.cz/stranky/reklama. Myslim si, ze by bylo mozne obratit se i na toto oddeleni.
Dalsim zdrojem na internetu je Wikipedie.
Z hesla v Elektronicke encyklopedii Wikipedie cituji:
"Pan Vajíčko je oblíbená animovaná postavička, která za komunismu oddělovala v Československé televizi reklamy od ostatních pořadů a také jednotlivé reklamy od sebe. Vytvořil jej animátor Eduard Hofman v roce 1967. Objevoval se na obrazovkách přes dvacet let, zmizel až po revoluci v roce 1989.
[editovat] Vývoj postavičky
Koncem šedesátých let, jako důsledek uvolnění politických poměrů v zemi, došlo ve vysílání Československé televize i na reklamu. Praxe záhy ukázala, že je třeba reklamu od ostatních pořadů oddělit jasněji než jen optickým trikem. Animátoři vytvořili z několika bílých čar na černém pozadí postavičku vejčitého tvaru, která se snášela shůry na balóncích s písmeny REKLAMA (do začátku 70. let TV TIPY). Na jejím základě o něco později vznikly i dvousekundové předěly, které se vkládaly mezi jednotlivé šoty. A protože animátoři nechtěli mít všechny předěly stejné, postavička se v průběhu let pouštěla do nejrůznějších činností a vzniklo přes pět stovek šotů. Inspirací k nim byly často také reakce diváků. V květnu, měsíci lásky, se na obrazovce objevila i podobná ženská postavička, které se pan Vajíčko dvořil. Jméno mu dali spontánně sami televizní diváci. V průběhu let se stal úsměvným symbolem, a jako takový přežil v myslích lidí i pád komunistického režimu i rozdělení Československé televize.
[editovat] Autorská práva
V revoluční době roku 1989 se ztratily i smlouvy o autorských právech na pana Vajíčka a dlouho nebylo známo ani jméno autora. Proto nebylo možné tento symbol legálně používat. V současnosti Česká televize jedná s dědici autorských práv o nové smlouvě. Možná se tím pro pana Vajíčka otevřou nové možnosti.
[editovat] Externí odkazy
iDNES pomohl najít autora pana Vajíčka (iDNES.cz, 15. prosince 2004) Několik spotů s panem Vajíčko na oldradio.cz Citováno z "http://cs.wikipedia.org/wiki/Pan_Vaj%C3%AD%C4%8Dko""
Z dalsich odkazu na webovych strankach napr.:
http://www.oldradio.cz/seznamtv.htm
http://www.ceskatelevize.cz/ct/reklama/web.php
Knih, ktere se tykaji televize, je velke mnozstvi. Televizni vysilani a provoz je tam zpracovan z ruznych hledisek. Specielni kniha, ktera by pojednavala jen o reklame v televizi, a zvlaste o panu Vajickovi, jsem nenasla. Knihy je mozno vybirat napr. z elektronickeho katalogu Narodni knihovny CR (baze NKC), ktery je  volne zpristupnen na webovych strankach www.nkp.cz. Vyhledavat lze podle predmetovych hesel nebo klicovych slov (televize, reklama, vysilani, media apod.). Soubor, ktery ziskate, lze dale editovat.  Sama nejlepe poznate, ktere tituly jsou pro Vas relevantni.
Namatkou doporucuji: Televizni stanice - zdroj zaniku evropskych kultur.
Prednasky a diskuse z mezinarodni konference, kterou usporadaly spolecnost Corona, Stala komise pro sdelovaci prostredky Poslanecke snemovny Parlamentu Ceske republiky a Asociace evropskych novinaru 3. a 4. kvetna 2006 v Treboni. Praha: Corona, 2006. ISBN 80-903363-8-8.
http://www.sweb.cz/corona-books/
Prvnich 10 let Ceske televize. Praha: Ceska televize, 2002.
MANDER, Jerry. Ctyri duvody pro zruseni televize. Brno: Doplnek, 2000.
STRASMAJER, Vladimir. Historie televize v Ceskoslovensku. I. Praha: Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1978.
Dejiny ceskych medii v datech. Rozhlas televize medialni pravo. Praha: Karolinum, 2003.
Ze zahranicnich napr.
MARC, David. Demographic Vistas. Television in American Culture. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1996.
VAHIMAGI, Tise. British Television. Oxford: Oxford University Press, 1996.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2008 18:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu