Teichmannovy krystaly
Text dotazu
Dobrý den. Chci se zeptat co jsou to Teichmannovy krystaly a jak vypadají. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, zasíláme heslo o Teichmannově zkoušce z Ottova slovníku naučného a několik dalších odkazů na Techmannovy krystaly. Připojujeme jediné vyobrazení, které jsme nalezli, a to také původně z Ottovy slovníku naučného, prostřednictvím databáze CoToJe (www.cotoje.cz).
Zdroj: Ottova encyklopedie nové doby
Teichmannova zkouška
* Teichmannova zkouška podává obecný důkaz krve pomocí krystalů heminových, které objevil r. 1853 L. Teichmann (viz toto heslo) a jež se nazývají krystaly Teichmannovy. Z hemoglobinu červených krvinek se odštěpuje při jejich přípravě přidatná skupina barevná zv. hem - přesněji protohem - a přemění se v hemin v užším slova smyslu, t. j. vnitřně komplexní sloučeninu chloro-protoporfyrinio-ferri-železo. Teichmannovy krystaly jsou dichroické, červenohnědé až černé, zpravidla kosodélné tabulky triklinického systému.
Obvykle se užívá [Teichmannova zkouška]-ovy z-y v soudním lékařství k průkazu krve. -ter.
Ottův slovník naučný nové doby : dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému / redakci vede B. Němec. -- V Praze : J. Otto : 1930-1943. -- 12 sv. : il., mapy ; 25 cm (-- díl VI. sv. 2. Ši-už. 1943. s. 721-1375, [8] s. obr. příl.)
http://lekarske.slovniky.cz/pojem/teichmannovy-krystaly
http://www.dia.cz/maxdorf/vls/samples/T_sazba.pdf - s. 821
http://www.enotes.com/forensic-science/teichmann-ludwig-karl .
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 15:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu