Technologie výroby fermentovaných mlékárenských výrobků

Text dotazu

Zajímalo by mě vše co se týká technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků, postup výroby, mlékárenské kultury, atd.

Odpověď

Fermentované mléčné výrobky se vyrábějí obvykle z pasterovaného mléka (ale i smetany, podmáslí apod.) za použití bakterií mléčného kvašení, někdy v kombinaci s jinými bakteriemi, příp. kvasinkami.

Zahrnout do odpovědi „vše“ o technologii je nerealizovatelné.
Doporučujeme např. následující zdroje na internetu:
Mlékárenská fermentační technologie (obsah přednášek na VŠCHT Praha, Fakulta potravinářské a biochemické technologie)
http://eso.vscht.cz/cache_data/1204/www.vscht.cz/tmt/studium/technologie/MFT_prednasky.pdf
Rozhovor: Pijeme zákys, podmáslí, kefír, kyšku, acidofilní či jogurtové mléko?
http://www.coopclub.cz/zakys-podmasli-kefir-kyska-acidofilni-a-jogurtove-mleko/2683
viscojis/teens.cz: Kysané mléčné výrobky
http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=123:107&catid=96:mleko-a-mlene-vyrobky&Itemid=146
V knihovně ÚZEI (www.nzpk.cz) jsou k dispozici:
Mlékárenská technologie / Ladislav Forman a kol. (učební texty)
Výroba tvarohu a tvarohových specialit : nové technologie / Josef Strmiska a kol.
Technologie pro 1. ročník SOU : Mlékárenská výroba / Ladislav Forman ; Jaroslav Čepička
Technologie pro 4. ročník střední průmyslové školy studijního oboru zpracování mléka / E. Zimák
Technologie mléčných výrobků / Miloš Teplý a kol.
Výzkum čistých mlékařských kultur : literární studie 1981. III. / Augustin Lukáš
Mléčné speciality, jejich výroba a příprava v domácnosti: určeno spotřebitelům a pracovníkům v obchodu s mléčnými výrobky / vypracoval Miloš Teplý a kol.
Přednášky z mlékařské mikrobiologie : určeno pro posluchače fak. potravinářské technologie / Jiří Doležálek
a řada dalších včetně cizojazyčných.
Na Mendelově univerzitě Brno jsou v lednu a únoru 2012 pořádány rekvalifikační kurzy, možná mají k dispozici nějaké speciální učební texty.
http://www.icv.mendelu.cz/en/czv/dl_kurzy/vyr_syr
V případě zájmu o mlékárenské kultury, doporučujeme obrátit se na Milcom a.s.
http://www.milcom-as.cz/

Obor

Zemědělství

Okres

--

Knihovna

Datum zadání dotazu

05.04.2013 08:25

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 10 + 4?

Hledání v archivu