Technologie výroby fermentovaných mlékárenských výrobků
Text dotazu
Zajímalo by mě vše co se týká technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků, postup výroby, mlékárenské kultury, atd.
Odpověď
Fermentované mléčné výrobky se vyrábějí obvykle z pasterovaného mléka (ale i smetany, podmáslí apod.) za použití bakterií mléčného kvašení, někdy v kombinaci s jinými bakteriemi, příp. kvasinkami.
Zahrnout do odpovědi „vše“ o technologii je nerealizovatelné.
Doporučujeme např. následující zdroje na internetu:
Mlékárenská fermentační technologie (obsah přednášek na VŠCHT Praha, Fakulta potravinářské a biochemické technologie)
Rozhovor: Pijeme zákys, podmáslí, kefír, kyšku, acidofilní či jogurtové mléko?
viscojis/teens.cz: Kysané mléčné výrobky
V knihovně ÚZEI (www.nzpk.cz) jsou k dispozici:
Mlékárenská technologie / Ladislav Forman a kol. (učební texty)
Výroba tvarohu a tvarohových specialit : nové technologie / Josef Strmiska a kol.
Technologie pro 1. ročník SOU : Mlékárenská výroba / Ladislav Forman ; Jaroslav Čepička
Technologie pro 4. ročník střední průmyslové školy studijního oboru zpracování mléka / E. Zimák
Technologie mléčných výrobků / Miloš Teplý a kol.
Výzkum čistých mlékařských kultur : literární studie 1981. III. / Augustin Lukáš
Mléčné speciality, jejich výroba a příprava v domácnosti: určeno spotřebitelům a pracovníkům v obchodu s mléčnými výrobky / vypracoval Miloš Teplý a kol.
Přednášky z mlékařské mikrobiologie : určeno pro posluchače fak. potravinářské technologie / Jiří Doležálek
a řada dalších včetně cizojazyčných.
Na Mendelově univerzitě Brno jsou v lednu a únoru 2012 pořádány rekvalifikační kurzy, možná mají k dispozici nějaké speciální učební texty.
V případě zájmu o mlékárenské kultury, doporučujeme obrátit se na Milcom a.s.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.04.2013 08:25