technika zpěvu
Text dotazu
Dobrý den, velice se zajímám o zpěv a jeho možné techniky, ale doposud se mě nepodařilo narazit na literaturu zabývající se touto tématikou. Proto Vás prosím o radu. Můžete mě doporučit několik titulů, které se zabývají technikou zpěvu, dýchání a péčí o hlas? Děkuji mockráte!!
Odpověď
Dobrý den,
z fondu Národní knihovny ČR Vám můžeme doporučit následující publikace, které se zabývají technikou zpěvu, hlasem a dýcháním; záznamy a objednávky prostřednictvím online katalogu NK ČR, viz. http://sigma.nkp.cz/F/ .
ROSNER, Robert. Bel canto a moderní hlasová pedagogika. Praha : SHV, 1963. 147 s.
KUBÁTOVÁ Helena. Herci zpívají : met. pomůcka pro učitele neklasického zpěvu i pro jejich žáky. Praha : Supraphon, 1989. 162 s.
VRCHOTOVÁ-PÁTOVÁ, Jarmila. Kapitoly o zpěvu. Praha : Ústav pro kulturně výchovnou činnost, 1986. 131 s.
KUCHARSKÝ, Andrej; MAREK, Jaroslav. Krásný zpěv naší doby : Příručka pro studenty a učitele zpěvu : Přirozená pěvecká technika pro školu, umění a denní život. Jinočany : H & H, 1994. 49 s. ISBN 80-85787-60-1 (brož.)
GRANFORTE, Apollo. Krátké pojednání o zpěvu v teorii a praksi. [S.l. : s.n.; 1960]. 20 s.
MARTIENSSENOVÁ, Franziska. Vědomé zpívání : základy studia zpěvu : určeno pro posl. fak. hudební. Praha : SPN, 1989. 94 s.
KOČÍ, Přemysl. Základy pěvecké techniky. Praha : Supraphon, 1970. 94 s.
LOHMANN, Paul. Chyby hlasové techniky a jejich náprava : Hlasový poradce v otázkách a odpovědích. Praha : Supraphon, 1968. 138 s.
COBLENZER, Horst; MUHAR, Franz. Dech a hlas : návod k dobré mluvě. Praha : Akademie múzických umění, Divadelní fakulta, 2001. 125 s. ISBN 80-85883-82-1 (brož.)
LACINBA, Oldřich. Fyziologie a hygiena hlasu pro třetí ročník konzervatoří (zpěv). Praha : SPN, 1986. 135 s.
VÁLKOVÁ, Libuše. Hlas individuality. VYSKOČILOVÁ, Eva. Psychosomatické pojetí hlasové výchovy. V Praze : Akademie múzických umění, 2005. 119 s. ISBN 80-7331-034-1 (brož.)
SOUKUP, Jaromír. Hlas, zpěv, pěvecké umění. Praha : Supraphon, 1972. 147 s.
- k objednání využijte naskenované katalogy KATIF, http://katif.nkp.cz/ .
Generální katalog II/Slovenský-Stek/Soukup J-Souss/záložka č.23
VAŠEK, Rudolf. Kultivovaný zpěv, jeho zásady a metodika. Praha : Panton, 1977. 142 s.
Ed. by FALKNER, Keith. Voice. London : Macdonald, 1983. x, 310 s. ISBN 0-356-09098-1 (váz.)
Články z periodik; záznamy naleznete v bázi ANL-články v českých novinách, časopisech a sbornících, dostupné na http://sigma.nkp.cz/F/ :
BRABEC, Jičí. Alikvotní zpěv. In: Folk & Country. ISSN 0862-9900. Roč. 17, č. 6 (200706), s. 15
JEHNE, Leo. Chcete zpívat pop? : Technika zpěvu falzetem. Zesílený falzet.
Zpívání falzetem a plným hlasem. In: Melodie. Roč. 28, č. 10 (1990), s. 310-311. In: Příl. č. 11 č. 12 s. 344 s. 372
KRISTEK, Jan. Tajemství úspěšného hlasu. In: Regenerace. Č. 1 (1995), s. 14
CYRUS, Jaroslav. Základy hlasové techniky a kultivovaného zpěvu. In: Cantus. ISSN 1210-7956. Roč. 18, č. 1 (2007), s. 20-21
Elektronické zdroje týkající se problematiky hlasu a zpěvu, volně dostupné na Internetu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlas
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zp%C4%9Bv
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 17:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu