taneční šaty 30.let
Text dotazu
Dobrý den, prosím o ukázku nějakého typického modelu tanečních (večerních) šatů z módního časopisu 30.let, je-li to možné.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pro představu uvádíme stručný popis večerních šatů v období 30. let., jak ale uvidíte sama, je poměrně obtížné definovat jejich "typickou" podobu. V různých etapách 30. let totiž docházelo k určitým změnám nebo odlišnému pojetí večerních šatů. Jejich obrazové ukázky naleznete v literatuře, viz níže.
Nejnápadnějším vnějším znakem módy 30. let byly dlouhé sukně a také bohaté rozlišení typů oděvů určených pro různé účely a denní dobu. U večerního oblečení móda rozlišovala velmi přesně malé a velké večerní příležitosti.
Velké večerní toalety s dekolty a bez rukávů, dlouhé na zem nebo i s vlečkou, jsou vyhrazeny plesům, premiérám v divadle, recepcím. Musí být doplněny večerním pláštěm, pláštěnkou nebo kabátkem.
Pro všechny ostatní příležitosti jako divadla, koncerty, večerní společnosti a zábavy jsou určeny malé večerní šaty. Jsou delší než šaty odpolední, mohou být až ke kotníkům, mají vždycky rukávy a malý výstřih. Přes ně je dovoleno nosit denní plášť s příslušným kloboukem.
Začátkem 30. let jsou večerní šaty přestřiženy a přepásány v pase nebo mírně nad pasem, s řasením v zadním dílu sukně. V roce 1932 se v módních listech doporučuje střih princesový, nepřestřižený v pase. Výstřihy se poněkud zmenšují, na ramena se umisťují umělé květiny, stuhy, volánky, u malých večerních šatů se objevují bohaté a fantasticky řešené rukávy. Módní je kombinace dvojího materiálu - lesklá tkanina s matnou, těžká s lehkou, černá barva s bílou nebo s jinou barvou tlumených odstínů. Doporučovaným doplňkem je krátký večerní kabátek.
O něco později - kolem 1934 - se střih šatů stále udržuje, ale používají se těžší materiály, především samety a veluršifony. K šatům se nosí krátké večerní přehozy, obdivovaná je luxusní krátká pelerinka z tylových volánků.
Rok 1935 přináší několik novinek. První je měkké splývavé řasení na sukni a živůtku, inspirované antickými draperiemi. Další novinkou byly "půlnoční kostýmy" - dvoudílné společenské šaty s dlouhou sukní a kabátkem smokingového nebo jiného typu. Současně se objevuje i nový typ společenských šatů, určený pro přátelské setkání mezi odpolednem a večerem - "robes de coctails". Vyznačují se delší sukní než odpolední šaty a dekoltováním. V módě zůstávají však i nadále přiléhavé úzké šaty, které rozšiřuje řasení vložené do středu předního dílu, nebo bohatý aranžovaný zadní díl.
Předzvěstí zásadních změn se objevují v referátech z pařížských módních přehlídek na podzim 1936. Začíná se uplatňovat vliv directoiru se štíhlým pasem a výraznými ňadry. U večerních i denních šatů se znovu užívají tuniky, které mohou být doplněny i kalhotami z lehkých materiálů.
Koncem 30. let i ve společenském prostředí nastává nástup krátkých sukní.
Pro malé večerní příležitosti od 6 hodin večer do půlnoci se nosí večerní kostýmy s krátkou sukní. Velké večerní toalety zůstávají dlouhé a soustředěním látky do zadního dílu připomínají honzíkové šaty 80. let minulého století. Šaty pro mladé dívky se šijí z organdi či jiných vzdušných, ale tuhých materiálů, aby bylo dosaženo nové siluety s upnutým živůtkem a bohatou, od boků rozšířenou sukní. Nejpraktičtějším řešením večerního oděvu, které přichází do módy, je dlouhá a široká sukně z černého nebo tmavě modrého taftu, doplněná halenkou z krajky nebo organdi bílé či pastelové barvy.
Literatura (následující publikace jsou z těch, které jsme prohlíželi, nejvíce vybaveny ilustracemi):
1) UCHALOVÁ, Eva. Česká móda 1918 - 1939: elegance první republiky. Praha:
Olympia ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem, 1996. ISBN 80-7033-424-X.
2) SEELING, Charlotte. Století módy 1900-1999. Praha: Slovart, 2000. ISBN 80-7209-247-2.
3) PEACOCK, Joan. Fashion sketchbook 1920-1960. London: Thames and Hudson, 1977.
Informace o možnostech vypůjčení těchto knih naleznete v elektronickém katalogu Národní knihovny - http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc . První dva dokumenty se nacházejí v příruční knihovně Referenčního centra (k jejich prostudování by Vám stačila pouze jednodenní vstupenka do studoven, pokud nemáte čtenářský průkaz naší knihovny), posledně zmíněnou publikaci je nutno objednat ze skladu (k tomu je nutné být registrovaným čtenářem knihovny s platným průkazem). Více informací o registraci v NK naleznete na
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&%20submenu3=98 .
Bohužel není v našich silách prohlížet dobové módní časopisy i vzhledem k tomu, že jich ve 30. letech vycházelo docela hodně. Ovšem na téma "Móda od r. 1900" byla naším oddělením vypracována rešerše zaměřená pouze na periodika s tímto zaměřením nacházející se ve fondu Národní knihovny, její evidenční číslo je RC 313/1993. Záznam o této rešerši můžete opět nalézt v našem elektronickém katalogu. Rešerše zpřístupňujeme ke studiu (příp.
okopírování) ve studovně Referenčního centra, kde Vám je služba na požádání vydá.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2007 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu