tachystoskop (tachyskop)
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla podrobnosti o tachystoskopu, přístroji, který slouží k rychlé expozici vizuálních podnětů, jeho historii i využití. Pokud najdete cokoliv v ČJ,případně v AJ, můžete mi prosím poslat odkaz.
Odpověď
K Vasemu dotazu ohledne tachystoskopu, jeho historii a vyuziti jsme nalezli nasledujici informace:
- tachistoskop - ridceji tachystoskop, v psychologii prístroj k mereni rychlosti postrehu (pri rychlem stridani obrazku, karticek s pismeny) slouzici k vyzkumu vnimani
Zdroj: PETRÁČKOVÁ, Věra; KRAUS, Jiří a kol. Akademický slovník cizích slov. Praha: Academia, 1998. 834 s. ISBN 80-200-0607-9.
- Pouze zminka o tachystoskopu a jeho pouziti pro podprahovou reklamu: ...jmenuje James Vicary, a v roce 1957 ve společnosti, ve které pracoval, sestrojili takzvaný tachistoskop, který do normální filmové projekce promítá ještě další obrázky na úrovni třítisícin sekundy, které tam blikají. V jeho případě to byly informace pro diváky v kině, aby pili víc Coca Colu a jedli popcorn a potom zjistil, že skutečně jedli víc popcornu a pili víc Coca Coly.
Zdroj: volný internet, rozhovor s Jaromirem Volkem (Fakulta socialnich studii v Brne) na Radiu Strahov, http://eldar.cz/studna/arxiv/podprahovky-prepis.html
- definice tachistoskopu v anglictine, nektere udaje z historie a jeho pouziti.
Zdroj: encyklopedie Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Tachistoscope
- tachistoskop slouzi pro senzoricka mereni, umoznuje zobrazovani rozdilnych predloh pomoci polopropustneho zrcadla. Zmeny predloh se provadeji elekromechanicky rizenou clonou. Ukolem je rozpoznat zmeny v zobrazeni (pokud jsou). Ke stejnemu ucelu lze pouzit i monitor pocitace, zde vsak chybi treti rozmer.
Zdroj: CHMELAŘ, Milan. Lékařská laboratorní technika. Brno: VUT, 2000. 119 s. ISBN 80-214-1770-6.
- abstrakt clanku nalezeny ve volne dostupne databazi PubMed (http://www.pubmed.gov), k plnemu textu je pouze placeny pristup - v ramci databaze ProQuest 5000 International, instituce s pristupem k teto bazi naleznete na http://infozdroje.cz/infoinstituce.php?pr_id=20
BENSCHOP, R. What is a tachistoscope? Historical explorations of an instrument. Science in Context, 1999, vol. 11, no. 1, p. 23-50. ISSN
0269-8897
Podrobnejsi informace o k tachystoskopu by Vam mohla poskytnout i Statni technicka knihovna (http://www.stk.cz) nebo Narodni lekarska knihovna (http://www.nlk.cz).
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 15:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu