Švýcarský národní strom?
Text dotazu
Jaký je prosím švýcarský národní strom?
Odpověď
Dobrý den,
mezi oficiální státní symboly Švýcarska patří vlajka, státní znak a hymna. Zdá se však, že i když zapátráme po neoficiálních symbolech země, žádný strom, který by Švýcaři považovali za svůj národní, nenalezneme.
V mnoha různých internetových zdrojích však lze dohledat, že za neformální národní květinu Švýcarska je považován Plesnivec alpský, nazývaný častěji Protěž alpská (Leontopodium alpinum).
„Německý název Edelweiß pochází z německých slov edel (vznešený) a weiß (bílý). Vědecké označení rodu,Leontopodium, znamená lví tlapa, což je odvozeno z řeckých slov leon (lev) a podion (malá noha, tlapa).“
(https://cs.wikipedia.org/wiki/Plesnivec_alpsk%C3%BD)
Protěž je považována nejen za symbol Švýcarska, ale i Alp, Rumunska, Bulharska a Rakouska.
„Symbol protěže byl zvolen již roku 1907 císařem Františkem Josefem I., jakožto označení rakousko-uherských regimentů Landesschützer. Tento symbol nosily jednotky na límci svých uniforem. Když v květnu 1915 přišly na pomoc Rakousku německé Alpenkorps, aby pomohly při obraně proti italskému útoku, vyjádřili vojáci jednotek Landesschützen svou vděčnost připnutím symbolu protěže na uniformy německých vojáků.“
(https://cs.wikipedia.org/wiki/Gebirgsj%C3%A4ger)
Protěž je také symbolem Národní švýcarské organizace cestovního ruchu a byla a stále je vyobrazena na některých švýcarských mincích.
Důvodem, proč Švýcarsko nemá svůj národní strom, může být fakt, že tamní populace je značně heterogenní. Žije zde velké množství Italů a Francouzů a vybrat jeden strom, který by měl důležitost a tradici pro všechny skupiny, může být nelehké.
Protěž se oproti tomu možná stala národní květinou přirozeně, vyplynula z prostředí Alp.
Zajímavé informace o národních stromech a národních květinách naleznete zde v níže uvedených odkazech. Publikace, která by se národními stromy zabývala ve větší šíři, bohužel neexistuje.
http://www.v-klub.cz/view.php?cisloclanku=2005040303
http://www.rozhlas.cz/priroda/porady/_zprava/90968
Použité zdroje
http://www.myswitzerland.com/[…]/index.cfm?phrase=national+flower
http://www.eupedia.com/[…]/national_birds_flowers_europe.shtml
https://en.wikipedia.org/wiki/Floral_emblem#Switzerland
http://www.nb.admin.ch/[…]/?lang=en
http://www.swissinfo.ch/[…]/30300682
HÁJEK, Antonín. Rostlina - přítel a průvodce. Praha: Národní zemědělské muzeum Praha, [2008]. 198 s. ISBN 978-80-86874-08-1.
National state and symbolic plants of the world. Vyd. 1. Brandýs nad Orlicí: Knihkupectví U Podléšky, 2007. 276 s. ISBN 978-80-903268-0-4.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2016 08:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu