"švejkovná" a "švejkovna"
Text dotazu
Prosím o vysvětlení pojmů "švejkovná" a "švejkovna"
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přímo výrazy "švejkovna, švejkovná" jsme bohužel v příručkách českého jazyka nenalezli.
Ve slovnícich jsme nalezli tyto výrazy:
* švejkařiti - počínat si jako Švejk
* švejkiáda - viz. švejkovina
* švejkovina - švejkovské jednání
* švejkovský - připomínající Švejka
* švejkovství - švejkovské počínání
* švejkovština - švejkovské počínání
Podrobnější informace spolu s praktickými příklady využití těchto výrazů
naleznete:
Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. 9 sv.
Slovník spisovného jazyka českého. Za vedení Boh. Havránka ... [aj.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. 2., nezměněné vyd.. Praha : Academia, 1989. 8 sv.
Zajímavým zdrojem by také mohly být knihy:
HODÍK, Milan. Encyklopedie pro milovníky Švejka s mnoha vyobrazeními. Vyd.
1.. Praha : Academia, 1998-1999. 2 sv. ISBN 80-200-0672-9 (1. sv. : váz.) *
80-200-0781-4 (2. sv. : váz.).
Informace o dostupnosti publikacích zjistíte prostřednictvím online katalogu NKC, popř. Souborného katalogu SKC v případě ostatních knihoven, viz.
http://sigma.nkp.cz/F/ .
S dotazem se můžete také obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, www.ujc.cas.cz .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.10.2008 14:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu