Svatopluk Čech, zhudebněná díla
Text dotazu
Dobrý den. Náš dotaz se týká zhudebnělých děl Svatopluka Čecha. Víme, že do roku 1946 bylo zhudebněno celkem 38 jeho děl.Můžete nám zjistit, kolik dalších děl SČ bylo zhudebněno od roku 1946 do současnosti a jen výběrově která díla to byla? Moc děkujeme.
Odpověď
Dobry den, Vas dotaz jsme konzultovali s Hudebnim oddelenim NK CR. Z dila Sv. Cecha bylo zhudebneno vetsi mnozstvi titulu nebo jejich casti (jednotlive basne).
Z nasich dostupnych zdroju ale nelze tato zhudebnena dila spolehlive zjistit. Oslovili jsme i dr. Sustikovou, specialistku na melodram, ktera uvadi Testament od Ant. Marika z roku 1977 a dale Sumarovo dite, zhudebnene Bohusem Kolarem, rok neuveden. Pracovnici Hudebniho oddeleni se shoduji na tom, ze by bylo treba pro uplny soupis "udelat zakladni vyzkum".
V prubehu let byly asi nejvice zhudebnovany Vylety pana Broucka (Leos Janacek), dale Boure (V. Novak), Dagmar, Adamite, Vaclav z Michalovic. Dila Sv. Cecha si brali jako namet skladatele jako napr. Josef Suk, J.B.Foerster, Karel Bendl, Z. Fibich aj. Nektere basne byly zpracovany i nekolika skladateli.
Jedinym zdrojem informaci je pro nas v tuto chvili Ceskoslovensky hudebni slovnik osob a instituci. Praha: Statni hudebni vydavatelstvi, 1963. D.1. A - L.
heslo Svatopluk Cech, str. 183.
Buhuzel uzaverka prispevku do tohoto slovniku konci na zacatku 60. let, pozdejsi obdobi neni podchyceno. Pro odbornejsi informace doporucujeme obratit se na Ustav hudebni vedy Univerzita Karlova v Praze Filosofická fakulta nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha 1
tel: +420 221 619 224 (sekretariát)
tel: +420 221 619 221 (knihovna)
fax: +420 221 619 386
http://musicology.ff.cuni.cz/coje.htm.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 11:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu