-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu. Vypracovávám diplomovou práci na téma " Švarcsystem, jeho rizika a kontrola " a do své práce potřebuji zařadit zahraniční studie. Prosím o informaci, zda nabízíte službu vyhledání těchto studií v této oblasti.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
u dotazů, kdy uživatel potřebuje vyhledat dokumenty ke konkrétnímu tématu, služba Ptejte se knihovny poskytuje spíše návod, ve kterých zdrojích by měl uživatel hledat, na které knihovny či instituce by bylo vhodné se případně obrátit, a většinou také uvádí několik pramenů (do 5 titulů) sloužících uživateli k základní orientaci v dané problematice.
Vyhledávání přehledu literatury na dané téma již přesahuje rámec služby Ptejte se knihovny a spadá do rešeršních služeb (viz pravidla služby http://www.ptejteseknihovny.cz/o-sluzbe/pravidla), které bývají placené. Patří mezi standardní služby poskytované knihovnami, podrobnější informace včetně cenových podmínek byste měla nalézt na webových stránkách konkrétní knihovny. Bližší informace k rešeršním službám v Národní knihovně ČR jsou k dispozici na http://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
V případě, že se jedná o vypracování rešerše za účelem získání vysokoškolského či vědeckého titulu, si knihovny mohou vyžádat souhlas vysoké školy nebo vedoucího práce.
Je také vhodné pro zadání rešerše zvolit knihovnu, která se zaměřuje na obor, jehož se Vaše téma týká. Je totiž pravděpodobné, že bude mít k dispozici nejvhodnější zdroje. Vzhledem k Vašemu tématu bychom volili například Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze (http://ciks.vse.cz/) nebo Knihovnu CERGE-EI (http://cz.cerge-ei.cz/o-cerge-ei/knihovna).
Prostřednictvím multivyhledávače ve zdrojích Národní knihovny ČR EBSCO Discovery Service (EDS, http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#eds, pro přístup k plným textům a úplnému zobrazení záznamu je nutné se přihlásit pomocí čtenářského průkazu NK ČR) jsme nalezli např. tyto články (domníváme se, že mezi články nalezenými v zahraničních databázích se budou nejčastěji objevovat cizojazyčné příspěvky českých autorů):
* Strielkowski, W. "Undeclared Work In The Czech Republic And Its Implications For The Czech Labor Market." Central European Business Review 2.4 (2013): 7. Publisher Provided Full Text Searching File. Web. 29 May 2015.
* Janičko, Pavel. "Precarious Work In The Czech Republic And The Approach Of ČMKOS." South East Europe Review (SEER) 16.2 (2013): 231-243. SocINDEX with Full Text. Web. 29 May 2015.
Ekonomické vědy, obchod
--
Národní knihovna ČR
29.05.2015 15:16