Suroviny asijské gastronomie

Text dotazu

Dobrý den, ráda bych požádala o nějaké zdroje o pěstování rostlin ke konzumaci v asijské gastronomii.

Odpověď

Dobrý den,

asijská kuchyně je velmi oblíbena i v Čechách, protože je lehce stravitelná a zajímavá chutí různých kombinací surovin. Tím, jak lidé cestují i do exotických zemí, kde mají možnost ještě víc asijskou kuchyni poznat, chtějí si ji připravovat i doma po návratu do ČR.

Anglické označení „greens“ znamená v překladu zeleniny. Do této rozsáhlé skupiny patří druhy nejen s velkými listy, ale i s listy jemnými, gurmánské pikantní chuti... Obrovskou předností těchto rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba. Pěstují se převážně z přímého výsevu, ale možné je i předpěstování sadby. Při polním pěstování je vyséváme nejčastěji v červnu pro podzimní sklizeň, většina druhů se ale dá úspěšně pěstovat celoročně v květináčích. Dohromady tuto zeleninu označujeme jako asijská proto, že se pěstuje především na východní straně zeměkoule...
Zdroj: https://primanapady.cz/clanek-2681-asijska-zelenina-v-ceske-kuchyni

Několik zdrojů:
https://www.zivebylinky.cz/cz-kategorie_368437-0-bylinky-do-asijske-kuchyne.htmlhttps://www.semena.cz/288-asijska-zelenina
https://www.semena.cz/blog/21_mene-zname-druhy-rostlin-vhodnych-do-salatu-cast-3.html
https://web.vscht.cz/~reblovaz/zbo%C5%BE%C3%ADznalstv%C3%AD%202018/v%C3%BDstupy%20projekt%C5%AF%20B/Zelenina-final.pdf
https://www.asijskebylinky.cz/
https://www.osiva-semena.cz/96-lecivky-a-koreni?gclid=EAIaIQobChMIjYCqwOuy6QIVy-R3Ch3fJgR6EAAYASAAEgI7YvD_BwE

Na ukázku uvádíme popis a využití několika rostlin v gastronomii:
citronová tráva
V Asii roste tato rostlina takřka jako plevel. Subtropickou bylinu si můžete vypěstovat doma či na balkoně. Důležitý je dostatek světla a kvalitní propustná zemina. V rámci pěstování se nabízí dvě varianty. První možností je návštěva specializovaného zahradnictví, kde lze zakoupit vegetativně namnožené rostliny. Druhou alternativou je, že si koupíte semínka, ze kterých si vypěstujete vlastní rostlinu...Možnosti využití citronové trávy jsou vskutku rozmanité, od čajů až po ingredienci k masu při pečení či grilování. Přidat můžete i do různých druhů omáček. Výhodou je, že citronovou trávu je možné usušit či zmrazit.
Rdesno vonné neboli koriandr vietnamský
Tento druh byliny vyniká svou charakteristickou vůní a výraznější chutí, která je více pikantní. Bylina, která má protizánětlivé účinky, napomáhá k lepšímu trávení. Použití je prakticky na obdobný způsob jako u petrželky, tj. do jídla, do salátů, pokrmů z masa. Vždy přidáváme pouze do hotového pokrmu....Koriandr vietnamský je ideální v našich podmínkách pro pěstování v interiéru... Koriandr lze množit řízkováním, vegetativně či kořenovými výhonky.
Thajská bazalka
vyniká mnohostranným využitím v gastronomii. Nejjednodušší způsob je v podobě zakoupení odrůdy – Siam Queen a vypěstovat si bylinku ze semínek. Samotné pěstování je podobné jako u klasické bazalky, tj. postačí slunečné stanoviště a potřebný dostatek vlhkosti. Vhodná je tato bylina do čerstých salátů, omáček. Stejně jako koriandr používáme zásadně do hotových jídel.
Zlatý vlas neboli kalísie vonná
Rostlinka se snadno rozmnožuje, kdy se vezme vrcholová listová růžice se dvěma kolínky a vloží se do vody. Ideální období je březen/duben. Za dva až tři týdny se ze spodní části vytvoří kořínky... Od jara do podzimu ji lze pěstovat venku na zahradě či terase.
.Zelená a červená perila
Perila je bylinkou z čeledi hluchavkovitých. Vzhledem připomíná mátu kříženou s kopřivou. Pěstování je velmi snadné a jednoduché. Dokonce si můžete vybrat, zda se rozhodnete pro červenou variantu, které se říká purpurová máta či dáte přednost zelené, která bývá nazývána čínskou bazalkou. Obě barevné varianty mají výraznou a příjemně štiplavou chuť. Používají se jako koření do salátů, ale také k masu či rybám.Jedná se o jednoletou rostlinu.... Zdroj: https://sazenicka.cz/lecive-bylinky/

Z knih doporučujeme např.:
JEČNÝ, Dobromil. Gastronomický a společenský průvodce světem. II, Afrika a Asie. Úvaly: Ratio, 2003.
BALJEKAR, Mridula. Kuchyně Indie a jihovýchodní Asie: praktická kuchařka krok za krokem. Praha: Svojtka & Co., 2006.

Obor

Zemědělství

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

13.05.2020 16:53

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu