Struktura a personální složení vojenských orgánů organizace Varšavské smlouvy
Text dotazu
Pro svou seminární práci hledám prameny popisující vojenské (!) orgány organizace Varšavské smlouvy, jejich struktury a personální obsazení. Běžně přístupné jsou informace pouze o hlavních velitelích a náčelnících štábu Spojených ozbrojených sil. Předmětem dotazu je hlubší úroveň velení. Jedná se konkrétně o osoby zastávající funkce zástupců hlavního velitele, vykonávající funkce ve štábu SOS (jak z řad sovětských, tak i ostatních generálů), funkce poradce/představitele hlavního velitele u jednotlivých armád Varšavské smlouvy. Nejedná se o prameny mapující "politické dějiny" (viz práce např. dr. M. Bílého).
Odpověď
Vážený pane (...),
obávám se, že pokud jste nenašel odpovědi na své otázky v pracích Matěje Bílého:
BÍLÝ, Matěj. Varšavská smlouva 1969-1985 : vrchol a cesta k zániku. Praha : Ústav pro studium totalitních režimů, 2016. 430 stran. ISBN 978-80-87912-69-0 (kapitola Fungování vojenských orgánů Varšavské smlouvy po roce 1969 od .s 111 by snad měla na vaše otázky odpovědět)
a
BÍLÝ, Matěj. Varšavská smlouva 1985-1991 : dezintegrace a rozpad. Praha : Ústav pro studium totalitních režimů, 2021. 510 s. ISBN 978-80-88292-94-4
Vás budeme muset pravděpodobně odkázat primárně na archivní prvovýzkum u našich kolegů ve Vojenském ústředním archivu - Bezpečnostním archivu MO v Praze - Ruzyni, kde je i sbírka dokumentů Varšavská smlouva, která je ale badatelsky stále velmi obtížně dostupná.
Problematikou Varšavské smlouvy se sice zabývala řada odborných studií, ale struktura vojenského velení a jeho personální obsazení podléhalo vysokému utajení a dostupné archivní prameny jsou dodnes kusé, jak vyplývá např. ze studie:
BÍLEK, Jiří. Vznik organizace Varšavské smlouvy a československá armáda. Historie a vojenství: Časopis Historického ústavu Armády ČR. Praha: Magnet-Press, 8.2005, 54(3), 20-32. ISSN 0018-2583. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:68e779b2-7675-4768-ae4b-f92faf938397
Další studie (včetně dalších prací Matěje Bílého, který je v současnosti považován za specialistu na problematiku Varšavské smlouvy) můžete nalézt ve volně dostupné Digitální studovně Ministerstva obrany (viz https://digitalnistudovna.army.cz), například v citovaném odborném periodiku Historie a vojenství vydávaném VHÚ Praha (viz https://digitalnistudovna.army.cz/periodical/uuid:a8134631-f8b3-43f8-b7ca-52756d49e0a6).
Částečný vhled do vojenské organizace Varšavské smlouvy poskytují také publikace:
ČSLA a NLA v rámci Varšavské smlouvy. 1. vydání. Praha : Ministerstvo obrany České republiky, 2014. 102 stran. ISBN 978-80-7278-622-0
nebo
Československá lidová armáda v koaličních vazbách Varšavské smlouvy: květen 1955 - srpen 1968. 1. vyd. Praha : Ministerstvo obrany - AVIS, 2008. 257 s. ISBN 978-80-7278-472-1
nebo
ŠTĚPÁNEK, Karel. Československá lidová armáda na Rýnu. 1. čes. vyd.. Praha : Naše vojsko, 2007. 348 s. ISBN 80-206-0832-X (např. kapitola velitelství a štáb Československého frontu)
V žádné z těchto publikací ale nenajdete celou vojenskou organizační strukturu, a už vůbec ne s personálním obsazením. Tyto údaje, pokud je nám známo, dosud nebyly publikovány.
Použité zdroje
viz text + konzultace s historikem - specialistou
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
09.01.2024 19:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu