Státní škola cirkusového a estrádního umění
Text dotazu
Prosím o zjištění informací týkajících se vzniku a historie Moskevské/ruské státní cirkusové školy a jejím fungování v současnosti (podrobnější informace o Gurevich systému, metodice a formách výuky této školy).
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď, bohužel se nám však k ruské státní cirkusové škole nepodařilo ve zdrojích dostupných v NK ČR nalézt mnoho informací. V češtině  vyšlo pouze několik publikací, které se věnují cirkusu a zaměřené jsou spíše na dějiny a existenci cirkusu na našem území. Cirkusy byly v Sovětském svazu znárodněny dekretem z 26.srpna 1919. Škola byla založena v roce 1927 a nese název Государственное училище циркового и эстрадного искусства (GUCEI), který se do češtiny překládal jako Státní učiliště cirkusového a estrádního umění, případně Státní škola cirkusového a estrádního umění.
Podle článku z Rudého práva z roku 1967 zde byla vychovávána většina sovětských artistů. V roce 1967 opustilo moskevské učiliště 108 absolventů, vzhledem k větší potřeba však vznikly i artistické školy v Kyjevě a  Tbilisi. Cirkusová učiliště byla v roce 1967 na úrovni středních školy, podle zmíněného článku však byl připraven návrh povýšit je na úroveň škol vysokých. První krok byl učiněn otevřením faklulty cirkusové režie při GITIS (Státní učiliště divadelního umění).  V roce 1967 se také v českých kinech pod názvem Škola cirkusových talentů (Deti cirka, režie  L.Kristi) promítal středometrážní černobílý dokumentární film z tohoto učiliště. V témže roce v Moskvě vyšla i kniha věnovaná přímo učilišti (KOGAN, M.S. Gosudarstvennoe uchilishche tsirkovogo i estradnogo iskusstva. Moskva : Iskusstvo, 1967. 44 s.).
Zdá se, že toto učiliště je stále v provozu. Více informací najdete především na jeho stránkách, kde je podrobně zpracována historie GUCEI (http://www.ruscircus.ru/history/index.shtml) a jsou zde též informace o studiu (http://www.ruscircus.ru/study/index.shtml). Systém výuky je také stručně popsán v knize  Istorija mirovo cirka z roku 1984, jejímž autorem je Dominique Jando, text ruského překladu naleznete na http://www.gomel-circus.by/res/circusworld.htm.
Zinovij Bonič Gurevič (* 16.7.1913) byl ekvilibrista, od roku 1959 byl také pedagogem a režisérem GUCEI, pro obor ekvilibristiky vytvořil výukový program. Gurevičův systém je stručně zmíněn na http://community.simplycircus.com/powerpoint/Simply%20Circus%20-%20Skill%20Pathways.ppt a http://en.citizendium.org/wiki/Gurevich_system_(Circus), uvedeno je zde i jeho schéma. Je možné, že by tento systém byl více popsán v Gurevičových knihách:
* GUREVIČ, Zinovij Bonič. O žanrach sovetskogo cirka. Moskva : Iskusstvo, 1984. 303 s.
signatura NK ČR: T 121916
* GUREVIC, Zinovji Bonic; HILPERT, Eliane. Acrobatie & équilibre. Paris : Association Arts des 2 mondes, 2003. 220 s. ISBN 2915189048 ; 9782915189049.
O ruském cirkusu vyšla řada publikací, převážně v ruštině, některé však i angličtině nebo dalších světových jazycích. Přehled o vydané literatuře můžete získat např. ze světového souborného katalogu WorldCat.org (http://www.worldcat.org), do vyhledávacího pole zadajte např. dotaz soviet circus  nebo russia circus. Pokud by Vás některá publikace zaujala, můžete požádat v knihovně, kterou běžně navštěvujete, o ověření, zda se tato publikace nacházejí na území ČR. Dokumenty je možné vypůjčit z jiných českých a případně i zahraničních knihoven prostřednictvím tzv. meziknihovní služby (http://www.knihovny.cz/co-knihovna-nabizi/sluzby/175-meziknihovni-sluzby).
použité zdroje:
* KOVANDA, L. Sovětský cirkus. Rudé právo. 1967, ro.č 47-48, č. 243 (3.9.1967), s. 4.
* ŠNEJER, A. Ja.; SLAVSKIJ, Rudol'f Jevgen'jevič.  Cirk : Malen'kaja encyklopedija. Moskva : Sov. encyklopedija, 1979. s. 102-103, 107.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 11:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu