Stará stezka z Nymburka směrem na Jičín
Text dotazu
Dobrý den,našel jsem zmínku o stezce z Nymburka do Jičína. Měla vést směrem na Vestec podle potoka jménem Mrlina dál už jsem se nedostal nikde už se nic nepíše a v Knize Radovana Květa se oní taky nepíše ani žádný nákres v mapách. Přitom tam ta cesta prokazatelně byla. Prosím o jakékoliv informace nebo odkaz na knihu,mapu,atd.......
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ani nám, ani mnohým autorům, se nepodařilo nalézt v dosti početné literatuře názvy všech zakreslených dálkových stezek, a to i když existují linie nákresů v mapách, nebo naopak - existuje její popsání, ale v nákresech chybí. Mezi tyto se bohužel řadí i Vámi hledaná stezka.
Početná literatura se zaměřuje na stezky, které zajišťují dálkový obchod. Z vyjmenovaných to mohou být:
Nejrozmanitější a nejznámější byla Jantarová stezka, která představovala nejdůležitější tah Moravou. Dělila se na tři větve - první vybíhá na Hainburg, druhá vybíhala od Vídně a třetí od Kremže. Na ní navazují samostatné stezky: Jičínská, Opavická, Dyjskosvratecká, Olešská.
Druhá nejvýznamnější stezka na našem území je Česká stezka, která Srbskou stezkou pokračuje až do Drážďan.
Území, kde hledáte svou stezku, rýsují dvě stezky:
Polská stezka, která se odděluje od České stezky u Vltavy v Praze a míří podél Labe a Cidliny i Bystřice, dále opět podél Labe přes Náchod do Kladska.
Staroboleslavská, která vede přes Starou Boleslav, Mladou Boleslav až do Turnova. Na tuto stezku navazuje stezka Žitavská.
Odkazy:
http://www.historicke-cesty.cz/historicke-cesty/vyvoj-historickych-cest-v-ceskych-zemich/
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0ahUKEwjGyO7mxcDPAhVmJMAKHY55BzAQFgg0MAM&url=http%3A%2F%2Fcasopis.vesmir.cz%2Ffiles%2Ffile%2Fname%2F2003_012%3Apdf&usg=AFQjCNGxCVyWtmc2CAhWkGLdCGK52MCAjA&bvm=bv.134495766,d.ZGg
https://www.vse.cz/vskp/id/10496
https://cs.wikipedia.org/wiki/Historick%C3%A9_cesty_v_%C4%8Desk%C3%BDch_zem%C3%ADch
Použité zdroje
HRAŠE, Jan Karel. Zemské stezky, strážnice a brány v Čechách. 2. vyd. Nové město nad Metují: J.K. Hraše, 1885. 183 s.
CHARVÁT, Petr. Dálkový obchod v raně středověké Evropě: (7.-10. století). Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 110 s. ISBN 80-210-1985-9.
KVĚT, Radan. Duše krajiny: staré stezky v proměnách věků. Vyd. 1. Praha: Academia, 2003. 195 s. ISBN 80-200-1012-2.
KVĚT, Radan. Staré stezky v České republice. 2. vyd. Brno: Moravské zemské muzeum, 2002. 55 s. ISBN 80-7028-176-6.
KVĚT, Radan. Základy nauky o starých stezkách: (o stibologii). 2. vyd. Brno: Moravské zemské muzeum, 2002. 27 s. ISBN 80-7028-174-X.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.10.2016 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu