Stalking
Text dotazu
Přesná formulace dotazu:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na literaturu, která by se vztahovala k problematice nebezpečného pronásledování (stalkingu), cyberstalkingu, narcistické poruchy osobnosti a obětí trestných činů.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
knih k Vašim tématům je poměrně velké množství. Doporučujeme Vám vyhledat tituly v katalozích, které jsou volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F, zde především Souborný katalog ČR (báze SKC, vyhledá knihy z většiny českých knihoven), katalog Národní knihovny ČR (báze NKC), Česká národní bibliografie (báze ČNB), článková báze ANL (výběrové články z českých periodik od r. 1991).
Pro ukázku Vám uvádíme některé z vyhledaných knih ze Souborného katalogu ČR, pro vyhledání jsme využili klíčová slova stalking, cyberstalking, narcismus, apod. Při vyhledávání můžete využít zástupný znak *, který umožňuje pravostranné rozšíření slov, tzn. při zadání narcis* bude vyhledáno narcismus, narcistický, atd. U záznamů v Souborném katalogu zároveň uvidíte, která knihovna vyhledaný titul vlastní.
* Boon, Julian., ed. a Sheridan, Lorraine., ed. Stalking and psychosexual obsession: psychological perspectives for prevention, policing, and treatment. Chichester: Wiley, ©2002. xxiii, 248 p. Wiley series in the psychology of crime, policing, and law. ISBN 0-471-49458-5.
Obsah: http://catdir.loc.gov/catdir/toc/wiley023/2002283346.html
* Morewitz, Stephen John. Stalking and violence: new patterns of trauma and obsession. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, ©2003. xiii, 150 s. ISBN 0-306-47365-8.
* Meloy, J. Reid, ed. The psychology of stalking: clinical and forensic perspectives. San Diego: Academic Press, ©1998. xix, 327 s. ISBN 0-12-490561-7.
* Čírtková, Ludmila. Moderní psychologie pro právníky: [domácí násilí, stalking, predikce násilí]. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008. 150 s. Psyché. ISBN 978-80-247-2207-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200809/contents/nkc20081813883_1.pdf
* Rohrerová, Jana. Pomoc obětem stalkingu [rukopis]. České Budějovice, 2011. 79 l. ; barev. il. Dostupné také z: https://wstag.jcu.cz/StagPortletsJSR168/KvalifPraceDownloadServlet?typ=1&adipidno=21592.
pozn.: Bakalářská práce (Bc.) -- Jihočeská univerzita, Teologická fakulta, 2011
* Bocij, Paul. Cyberstalking: harassment in the internet age and how to protect your family. 1st ed. Westport, CT: Praeger, 2004. 268 s. ISBN 0-275-98118-5.
* Asper, Kathrin. Opuštěnost a sebeodcizení: [nové přístupy k terapii narcistické poruchy osobnosti]. Vyd. 1. Praha: Portál, 2009. 263 s., [8] s. barev. obr. příl. Spektrum; 61. ISBN 978-80-7367-453-3.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200903/contents/nkc20081816149_1.pdf
* Stern, Jan. Černé libido. Vyd. 1. Praha: Malvern, 2012. 117 s. ISBN 978-80-87580-11-0.
Klíčová slova: psychoanalýza * ego * narcismus * duševní poruchy -- psychoanalytické aspekty * sexualita -- psychoanalytické aspekty
* Soudková, Šárka a Bartoš, František. Narcismus: skrytá dimenze soudobé společnosti. Praha: Národohospodářský ústav Josefa Hlávky, 2012. 99 s. Studie Národohospodářského ústavu Josefa Hlávky; 7/2012. ISBN 978-80-86729-77-0.
Obdobně můžete vyhledávat české články v bázi ANL, např.:
* Čírtková, Ludmila. Expartner stalking a jeho podoby. Právo a rodina, 2011, 13(2), s. 1-8. ISSN 1212-866X. Dostupné také z: http://kramerius.mzk.cz/search/handle/uuid:f196158f-1662-431f-8d97-0fb77638c0a2
* Zbořilová, Klára. Stalking pohledem jeho obětí. Psychologie pro praxi, 2009, 44(3-4), s. 27-40. ISSN 1803-8670.
* Harsa, Pavel et al. Současné projevy agrese. Psychiatrie pro praxi, 2012, 13(1), s. 15-18. ISSN 1213-0508.
Klíčová slova: agresivita * agrese * šikana * mobbing * bossing * domácí násilí * SMS * MMS * video * internet * Facebook * ICQ * Twitter * Skype * You Tube * kyberšikana * cyberstalking * cyber grooming
* Sélešová, Petra et al. Historie konceptu narcismu z psychodynamické perspektivy = History of concept of narcissism from psychodynamic perspective. Československá psychologie, 2013, 57(1), s. 30-41. ISSN 0009-062X.
Pokud byste měla zájem také o zahraniční články z odborných periodik, doporučujeme Vám využít licencované online zdroje. Zeptejte se ve vaší knihovně, zda má tyto zdroje k dispozici. Příklad licencovaných online zdrojů dostupných v NK ČR naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju, k většině je možnost využít vzdálený přístup viz http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/vzdaleny-pristup. Vaše téma jo poměrně diskutované, tedy článků v zahraničních odborných periodikách jistě bude hodně.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2013 14:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu