Správný tvar zájmena
Text dotazu
Prosím o správný tvar... píše se ... kdo stavěli tenhle dům, nebo ... kdo stavěli tento dům?
Odpověď
Dobrý den,
ukazovací zájmeno „tento“ je součástí spisovného českého jazyka, „tenhle“ je jeho hovorová podoba, jež patří do obecné češtiny. Zájmena můžete porovnat například ve výkladu Internetové jazykové příručky ÚJC AV ČR či ve slovnících české gramatiky. Níže zasíláme výklady uvedených zájmen z některých slovníků:
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost (2006), s. 447:
„tento, hovor. tenhle; zájm. ukaz. (sklon jen 1. části ten -). 1. ukazuje na osobu n. věc, kt. je v bezprostřední blízkosti mluvčího dané promluvy (…)“
Slovník spisovného jazyka českého (1989), s. 139:
„tento, hovor. a ob. tenhle (tentoť Sab., Prav., ob. tendle, nář. tenhlenc, tenle Jir., Nov.) zájm. ukaz. (skloňuje se jen ten, druhá část -to, -hle zůstává beze změny). 1. ukazuje na osobu n. věc, kt. je v (bezprostřední) blízkosti mluvčího (zast. a kniž. se změněným slovosledem) (…)“
Příruční slovník jazyka českého (1951-1953), s. 81:
„tenhle (lid. tenle, tendle, tenhlec, tendlec, tenhlenky, tenhleno, tenhlenon, tenhlenonc aj.) zájm. ukazovací hovor. ukazuje n. odkazuje na nejblíže přítomné, ten zde, tento (…)“
Použité zdroje
FILIPEC, Josef, Vlasta ČERVENÁ a Ústav pro jazyk český (Akademie věd ČR). Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky : [studentské vydání. Praha: Academia, 2006, s. 447. ISBN 80-200-1446-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:5b853540-a400-11e5-82dc-5ef3fc9bb22f
HAVRÁNEK, Bohuslav a Ústav pro jazyk český (Akademie věd ČR). Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Academia, 1989. sv. 6, s. 139. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b4f0a42f-5118-4822-b65a-05a94c52c56b
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství, 1951-1953. sv. 6, s. 81. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:fb85338f-98d2-41c8-9cd9-ed322ba5c1bc
„Tento“. In: Internetová jazyková příručka. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR. Online. 2008-2024. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=tenhle [cit. 4. 6. 2024].
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 18:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu