sportovní časopisy
Text dotazu
Zajímalo by mě, zda existuje nějaký soupis časopisů se sportovní a tělovýchovnou tematikou, které vycházely mezi roky 1945-1955? Pokud ano, jaké to jsou? Našla jsem něco do roku 1948, ale poté jsem trochu narazila a snažila jsem se projít celý katalog a hledat podle názvů . Díky za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
do roku 1945 uvádí přehled periodik, jež vycházely, ucelená bibliografie "Česká retrospektivní bibliografie. Noviny České republiky 1919 - 1945", "Česká retrospektivní bibliografie. Časopisy České republiky 1919 - 1945", "Česká retrospektivní bibliografie. Noviny České republiky od počátku do roku 1918"  a "Česká retrospektivní bibliografie. Časopisy České republiky od počátku do roku 1918".
Po roce 1945 máme k dispozici pouze občasně vydávané bibliografie novin a časopisů. K uvedenému časovému období jsou v Národní knihovně ČR dostupné následující dva soupisy periodik:
* Bibliografický katalog ČSR Česká kniha 1953. Noviny a časopisy v českých krajích 1952. Praha: Národní knihovna v Praze, 1953.
* Noviny a časopisy v českých krajích. 1955 - 1957. Praha: Národní knihovna. 1958.
Ve výše uvedených přehledech jsou uvedena jako vydávaná sportovní periodika následující:
* Bibliografický katalog ČSR Česká kniha 1953. Noviny a časopisy v českých krajích 1952:
A) Tělovýchova a sport.
1) všeobecně
a) vědecké časopisy:  Sokol
b) informační: Ruch v tělesné výchově
c) instrukční: Sokolský pracovník; Tělesná výchova mládeže; Všeobecná průprava
2) časopisy odborné:
a) míčové sporty: Házená - rugby - pozemní hokey; Kopaná; Košíková - odbíjená; Tennis
b) letní sporty: Cyklistika; Lehká atletika; Lodní sporty
c) zimní sporty: Lední hockey - bruslení; lyžařství
d) ostatní sporty: Kuželky; Plavectví; Rohování; Sportovní gymnastika; Turistika - horolezectví; Vzpíraní - zápas - jiu-jitsu
* Noviny a časopisy v českých krajích. 1955 - 1957:
1) Tělesná výchova a sport všeobecně
a) vědecké časopisy: Teorie a praxe tělesné výchovy a sportu; Tělesná výchova mládeže; Tělovýchovný zpravodaj ministerstva školství a kultury
b) Informační: Czechoslovak Sport; Čechoslovackij sport; Der tschechoslowakische Sport; Československý sport; Stadion
c) Instrukční: Tělovýchovný pracovník, Zpravodaj krajského výboru jednotné dobrovolné tělovýchovné organisace Brno; Zpravodaj krajského výboru pro tělovýchovu a sport v Gottwaldově
2) Jednotlivé tělovýchovné a sportovní disciplíny
Automobil; Cyklistika; Czechoslovak Motor Revue; Revista del motor checoslovaca; Revue du moteur tchécoslovaque; Tschechoslovakische Motor-Revue; Československé rybářství; Dostihový program; Dostihový věstník; Horolezec a horská služba; jezdectví - střelba - šerm; křídla vlasti; Kuželky; Lehká atletika; Letecký modelář; Lodní sporty; Lyžařství; Myslivost; Plavectví; Rohování; Sportovní gymnastika, Střelecký sport; Svět motorů; Motoristická současnost; turistika; Za krásami domova; Za volantem; Základní tělesná výchova
3) Sportovní hry
Házená - česká házená; Kopaná; Košíková; Lední hokej - bruslení; Odbíjená; Rugby - pozemní hokej; Stolní tenis, Tenis
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.07.2014 09:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu