Společenské chování
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat na vyučovací hodinu společenského chování. Měli jsme si vybrat jeden předmět, protože v pozdějších ročnících nám zbyde jedna hodina navíc. Část třídy so zvolila společenské chování. Ti kteří si společ. chov. nezvolili říkají, že je to určitě \"blbost\" atd. ... Čemu se tedy v hodině společenského chování přesně učí?
Odpověď
Dobry den slecno, to, ze si nekteri spoluzaci vybrali hodinu slusneho chovani, je podle meho nazoru, spravne. Orientovat se spravne ve "spolecenskem chovani" je v zivote velice dulezite a promita se do kazdodenniho zivota, do vsech zivotnich situaci. O spolecenskem chovani bylo napsano velke mnozstvi knih. U nas je casto vzpominan velky propagator spolecenskeho chovani Jiri Guth-Jarkovsky a jeho Katechismus..., ktery vysel koncem 19.stoleti a od te doby v mnoha dalsich vydanich. Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav, 1861-1943 Společenský katechismus / Sest. Jiří Guth Praha : Hejda a Tuček, [18--]
Společenský katechismus : Rady a pokyny, kterak chovati se ve společnosti, na ulici i na místech veřejných a kterak vésti sobě při různých příležitostech společenských jako při návštěvách, svatbách, pohřbech, hostinách, plesech atd., jak vhodně úbor svůj zaříditi, jak slušně hovořiti a vůbec kterak vyhověti rozmanitým formám společenským.
Od te doby se nektera pravidla spolecenskeho chovani zmenila, je to dano dobou, zmenou zivota lidi. Neznamena to vsak, ze by se nemela urcita pravidla dodrzovat. Proto si myslim, ze je dulezite se s nimi seznamovat.
Na ukazku posilam i nektere dalsi tituly o spolecenskem chovani, ktere vysly v soucasnosti.
SMEJKAL, Vladimir: Abeceda slusneho chovani. Praha: Horizont, 1989. Clovek mezi lidmi aneb kapitoly ze spolecenske vychovy. Praha: Trizonia, 1998.
Velmi pekny a zasluzny serial o pravidlech spolecenskeho chovani vysilala nedavno Ceska televize s nazvem Etiketa (pripravil Ladislav Spacek s kol.) viz http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idp=1124997157&tema=temata .
Knizne: MATHE, Ivo, SPACEK, Ladislav: Etiketa. Praha: BB art, 2005.
Nize uvedene adresy jsou odkazy na nektere webove stranky, ktere se tez zabyvaji zasadami spolecenskeho chovani:
http://chovani.unas.cz/index.php?i=1
http://web.pedf.cuni.cz/erudio/predmety/kod.php?kod=02317020
Doporucuji vybrat si tez hodiny spolecenske vychovy jako predmet.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 12:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu