Spartakiáda v roce 1985
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o pomoc při hledání literatury k tématu Spartakiády
1985. Hledám obecné informace o tom, co to byla spartakiáda, kdo cvicil
apod. a také dobové materiály, co se psalo o Spartakiádě apod.
Děkuji moc
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zpoždění v odpovědi - z provozních důvodů od nás zodpovězení Vašeho dotazu vyžadovalo více času.
Ve fondu Národní knihovny se nachází poměrně velké množství propagačních a metodických materiálů, týkajících se jak spartakiády v roce 1985, tak předchozích spartakiád, např.:
Sborník ze semináře FTVS UK Praha k problematice hromadných vystoupení Československé spartakiády 28. ledna 1986. Praha: FTVS UK, 1986.
Marek, J.: Tradice našich masových tělovýchovných vystoupení a úkoly II. Celostátní spartakiády. Praha: Sportovní a turistické nakladatelství, 1960.
Podíl školství na Československých spartakiádách. Praha: Ústav školských informací při Ministerstvu školství ČSR : Odbor vědeckých, technických a ekonomických informací, 1985.
Československá spartakiáda 1985 : Zásady sportovní části Československé spartakiády 1985. Praha. Olympia, 1983.
Demetrovič, E. - Procházka, K. - Richter, A. - Tempír, M.: Československá spartakiáda 1985 [fotografický materiál]. Praha - Bratislava: Olympia - Šport, 1985.
Směr Strahova : Sborník nejdůležitějších informací, metodických návodů, námětů. básní a písní k rozvíjení KVČ v průběhu přípravy a konání Československé spartakiády 1985. Praha: Naše vojsko,1984.
Lipský, Z.: The Czechoslovak Spartakiad 1985. Praha: Orbis, 1984.
Informace můžete čerpat i z následujících článků:
Macura, V.: Spartakiáda. In: Tvar. Roč. 2, č. 47 (1991), s. 1, 4-5.
Zídek, P.: Kam zmizela spartakiáda? In: A2. Roč. 4, č. 30 (červenec 2008), s. 21.
http://www.czsk.net/svet/clanky/publicistika/spartakada.html
http://www.rozhlas.cz/leonardo/historie/_zprava/209629
Téma spartakiád stále nebylo historiky řádně zpracováno. Zdrojem nejpodrobnějších informací tak zůstává dobový tisk, například deníky Rudé právo, Mladá fronta, Československý sport. Všechna tato periodika se nachází ve fondu Národní knihovny ČR, kde s nimi můžete pracovat po předchozím objednání pomocí čtenářského konta. Pomocná pro Vás může být i článková bibliografie Články v českých časopisech, která je uložena ve studovně Referenčního centra NK (na případné dotazy ohledně této bibliografie rádi odpovíme na místě).
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2011 08:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu