spartakiáda
Text dotazu
Dobrý den, hledám knihu, která by mapovala
Spartakiádu 1955 spíše se zaměřením na její financování.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Bohužel se nám nepodařilo v dokumentech, které byly vydány ke Spartakiádě 1955 nebo obecně spartakiádám nalézt takový, který by se zabýval finanční stránkou. Šlo především o propagandu, případně statistiky a organizátorské příručky. Asi nejpodrobněji se spartakiádami zabývá titul:
Šterc, Jaroslav. Československé spartakiády - nejmasovější projev naší tělesné výchovy. Praha: Olympia, 1975. 103, [i] s., [16] s. fot. příl.
Ovšem podle obsahu se zdá, že zde není řešeno financování spartakiád.
Další vydané knihy různého zaměření, které jsme prohlédli:
Mucha, Vilém. První celostátní spartakiáda 1955 - věcí všeho pracujícího lidu Československa. (2. vyd.). Praha: SVTVS, 1955. 20 s. Přednáškové osnovy; Seš. 22.
Program 1. celostátní spartakiády 1955: Praha 23.VI.-6.VII.1955. Praha: STN, 1955. [30] s.
1. celostátní spartakiáda 1955: Pokyny pro muže a ženy, cvičící na 1. celostátní spartakiádě. Praha: Štáb 1. celostátní spartakiády, 1955. 29 s.
Zajímavý může být i tento sborník:
Kšiňan, Jozef et al. Spartakiáda 1955: [sborník]. 1. vyd. Martin: Osveta, 1955. 145 s.
Volně na webu jsme nalezli dva odkazy na sbírky, které se spartakiádami zabývají:
Národní muzeum - sbírku dokumentů
https://www.nm.cz/cs/file/7421bdea67d8420fb7243cf97445e322/5884/Spartaki%C3%A1dy.pdf
Archivní sbírky - vyhledávání na stránkách MV ČR http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/Default.aspx
Domníváme se, že v archivní sbírce Ústředního výboru ČSTV by mohly být i informace finančního rázu.
Název fondu (sbírky): Československý svaz tělesné výchovy - ústřední výbor, Praha Uloženo v archivu: Národní archiv Místo vzniku fondu (sbírky): Praha Časový rozsah: 1954-1995 Metráž: 2 bm zpracováno (z toho 2 bm inventarizováno), 246,32 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): Ústřední výbor ČSTV (1954-1990), Praha; Český ústřední výbor ČSTV (1954-1990), Praha Tematický popis: Pléna, předsednictvo, celostátní porady, majetkoprávní záležitosti, organizace, akce, spartakiády, sportovní disciplíny, zahraniční akce, filmy, jednotlivé sportovní svazy. Projektová dokumentace ČSTV, zrušená tělovýchovná zařízení a tělovýchovné jednoty, Pragosport, Sportservis, Brnosport - porady vedení, příkazy ředitele, koncepce rozvoje.
Archivní pomůcky: MRVÍKOVÁ I.: ČESKOSLOVENSKÝ SVAZ TĚLESNÉ VÝCHOVY - ÚSTŘEDNÍ VÝBOR, PRAHA - KINEMATOGRAFICKÉ FILMY, (1862) 1954 - 1985.
Inventář, 2000, s. 0, ev.č. 1551.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 14:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu