Nymburk v soupisu poddaných
Text dotazu
Dobrý den,
chci se vás zeptat v kterém soupisu poddaných 1651 bych našel Nymburk. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
reagujeme na Váš dotaz ohledně Nymburku v edici Soupisu poddaných podle víry z roku 1651. Podle editorky edice Soupisu pro Boleslavsko Aleny Pazderové se bohužel nezachovaly soupisy pro královská města v kraji, tedy ani pro Nymburk. Obdobná situace je i u berní ruly, která vznikla v podobné době. Editor Karel Doskočil se pokusil v padesátých letech rekonstruovat ztracené části berní ruly, mezi nimi i Boleslavský kraj a město Nymburk. Nezachování pramenů konstatují i editoři svazku berní ruly pro Boleslavský kraj z roku 2001.
Informace k obyvatelstvu Nymburka se mohou nacházet v archivních materiálech uložených v Národním archivu v rámci fondu Stará manipulace a také ve Státním okresním archivu Nymburk se sídlem v Lysé nad Labem. Dějiny Nymburku za třicetileté války s odkazy na dobové prameny zpracoval patrně nejnověji Marek Ďurčanský v práci Česká města a jejich správa za třicetileté války, kde je kapitola věnovaná přímo Nymburku.
Použité zdroje
• DOSKOČIL, Karel. Berní rula. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1958. sv. 2, s. 26. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:dd689140-a5a6-11e5-b5dc-005056827e51
• DOSKOČIL, Karel. Berní rula. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1958. sv. 2, s. 156. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:e9601310-a5a6-11e5-b5dc-005056827e51
• ĎURČANSKÝ, Marek. Česká města a jejich správa za třicetileté války: zemský a lokální kontext. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2255-2.
• FORST, František, ed., NĚMEČEK, Adolf, ed. a TUMPACH, Václav, ed. Okresní archiv v Nymburce: Městské archivy v Lysé nad Labem a v Sadské: průvodce po fondech a sbírkách. I. vydání. Praha: KNV pro okresní archiv v Nymburce, 1958. (v Souborném katalogu: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00583489&local_base=SKC)
• PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Praha: Národní archiv, 2005. sv. 1, s. 5. ISBN 80-86712-28-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:7a3194ae-679d-4ef7-967c-dc83e48699dd
• RYANTOVÁ, Marie, Aleš CHALUPA a Jaroslav ČECHURA. Berní rula, 8-9: Kraj Boleslavský. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2001, s. 5 – 6. ISBN 80-85475-79-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:c72dbbd9-a72b-42bd-8f23-7c51957299cd
• Nymburk, město: Fond Stará manipulace, signatura N 17. Dostupné z: https://vademecum-new.nacr.cz/[…]/6ba5abccf73749c58d6bbb01043378f4
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.11.2024 17:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu