soupis poddaných 1651 Hradecko
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych zjistit, zda se v Hradeckém Soupise poddanných 1651 nachází ves Sedlišťka a pokud ano, zda je tam zapsán někdo s příjmením Loskot. V Chrudimském soupise jsem ves Sedlišťku nenašel. V Berní rule 1654 je ve vsi Sedlišťka zapsán Václav Loskot, sedlák.
Předem děkuji.
Odpověď
dle rozdělení  krajů v daném období (viz mapa https://www.ahnenheidrich.de/pdf-berni-rula/ ) patřila obec Sedlíšťka poblíž Vysokého Mýty do Chrudimského kraje.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651 i berní rula z roku 1653 se nedochovaly v úplnosti. Řada obcí a panství v soupisech chybí. Zápisy pro ně buď nebyly vyhotoveny, nebo se do dnešních dnů nedochovaly.
Plný text soupisů podaných podle víry z roku 1651 můžete nalézt na stránkách Národního archivu: http://www.nacr.cz/publikace/e-knihy/
Sedlák Václav Loskot z obce Sedlíšťka u Vysokého Mýta je uveden pouze v rejstříku k berní rule z roku 1653.
Tiskem tato berní rula bohužel dosud nevyšla. Podrobnější informace k zápisu  je proto možné získat pouze osobním nahlédnutím do berní ruly  v Národním archivu (http://www.nacr.cz/).
Použité zdroje
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001. 3 sv. (386 s., s. 387-772, 773-1156). ISBN 80-85475-74-X http://www.nacr.cz/publikace/e-knihy/
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka, ed., KUKÁNOVÁ, Zlatuše, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Hradecko-Bydžovsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2000. 4 sv. (1539 s.). ISBN 80-85475-63-4.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2017 09:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu