Soupis podaných
Text dotazu
Soupis poddaných podle víry - V kterém svazku se nachází obec Roudnice(v Krkonoších) u ní jméno Kylián, Kalná(okr. Trutnov) jméno Nosek, Česká Proseč(okr.Jičín), Braník(dnes součást Prahy) Jméno Adámek, Martinice u Dolních Kralovic jméno Časar, Tábor a okolí jméno Janovský.
Odpověď
Dobrý den,
v generálním rejstříku k berní rule nejsou zmíněná příjmení k uvedeným obcím uvedena.  Oproti soupisu poddaných podle víry evidovala berní rula pouze osoby, které vlastnily movitý majetek. Nevylučujeme tedy, že v soupisu poddaných by se osoby uvedených jmen mohly vyskytovat. Pro tyto obce (Roudnice, Česká Proseč, Braník )se ovšem soupis poddaných podle víry nedochoval (obce nejsou v rejstříku Soupisu poddaných podle víry z r. 1651 Hradecko a Kouřimsko uvedeny).
U posledních dvou osob jste neuvedl konkrétní obec. V tomto případě není možné použít nám dostupné vydané soupisy poddaných podle víry, neboť k těmto soupisům neexistuje  jmenný rejstřík jako je tomu u berní ruly.
Již zmíněný generální rejstřík uvádí v okolí Tábora jméno Janovský  dvakrát, a to sedláka Jakuba Janovského z obce Zhoř (soudní okres Tábor) a pustý statek Janovský v obci Podolí  (opět soudní okres tábor).
Příjmení Časar není v berní rule uvedeno.
Odhalit původ předků bude ve Vašem případě pravděpodobně možné pouze na základě genealogického bádání přímo v liniích uvedených rodů.  Je třeba počítat i s tím, že se předci  mohli  i několikrát přestěhovat.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* KLÍMOVÁ, Helena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Kouřimsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 1997. 218 s. ISBN 80-85475-41-3.
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka, ed., KUKÁNOVÁ, Zlatuše, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Hradecko-Bydžovsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2000. 4 sv. (1539 s.). ISBN 80-85475-63-4.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.11.2014 10:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu