současné umění a společnost
Text dotazu
Dobrý den, hledám nějakou literaturu, současnou i historickou, kde bych našel odpověď na následující otázku: Jak reaguje umění na změny ve společnosti? například politické, katastrofy atd. asi spíše nějaká filosofická literatura předpokládám, ideálně kdyby bylo možné vypsat více variant literatury. díky za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
s tak širokým zadáním je poměrně těžké najít literaturu, která by přesně zodpovídala Vaší otázku. Řadu publikací najdete v katalogu Národní knihovny (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc), zadáte-li do vyhledávacího formuláře klíčová slova „umění a společnost“, „angažované umění“ apod. Případně můžete vyhledávat i v Souborném katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc), který obsahuje záznamy knih, které jsou součástí fondu knihoven v celé České republice (vyhledávání v tomto katalogu funguje na stejném principu, jako vyhledávání v elektronickém katalogu NK). Níže vkládáme seznam několika titulů, které by Vám mohly vyhovovat:
KAŠPÁRKOVÁ, Lenka. Angažované umění [CD-ROM]. 1. vydání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014. Skripta. ISBN 978-80-244-4136-8.
MESCH, Claudia. Art and politics: a small history of art for social change since 1945. London: I.B. Tauris, 2013. xiii, 240 s. ISBN 978-1-84885-109-2.
RYBNÍČKOVÁ, Alena et al. Happening: mezi záměrem a hrou. Vydání první. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2015. 209 stran. ISBN 978-80-7331-377-7.
MIKŠ, František. Rudý kohout Picasso: ideologie a utopie v umění 20. století: od Malevičova černého čtverce k Picassově holubici míru. Vydání první. Brno: Barrister & Principal, 2015. 255 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh. ISBN 978-80-7485-048-6.
FOSTER, Hal et al. Umění po roce 1900: modernismus, antimodernismus, postmodernismus. V Praze: Slovart, 2007. 704 s. ISBN 978-80-7209-952-8.
HORÁČEK, Radek, KŘEPELA, Pavel a STEHLÍKOVÁ BABYRÁDOVÁ, Hana. Veřejný diskurs výtvarného umění. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 143 s. Spisy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity; č. 145. ISBN 978-80-210-5390-8.
PIOTROWSKI, Piotr. Art and democracy in post-communist Europe. London: Reaktion Books, ©2012. 312 s. ISBN 978-1-86189-895-1.
LACHAUD, Jean-Marc, ed. Art et politique. Paris: Harmattan, ©2006. 257 s. Ouverture philosophique. ISBN 2-296-00133-5.
GROJS, Boris. Art power. Cambridge, Mass.: MIT Press, ©2008. 187, [3] s. ISBN 978-0-262-07292-2.
FIRAT, Begüm Özden, ed. a KURYEL, Aylin, ed. Cultural activism: practices, dilemmas, and possibilities. Amsterdam: Rodopi, ©2011. 261 s. Thamyris/Intersecting: place, sex and race, no. 21 (2011). ISBN 978-90-420-2981-1.
RANCIÈRE, Jacques. The politics of aesthetics: the distribution of the sensible. London: Continuum, 2006. 116 s. ISBN 0-8264-8954-0.
ALLIEZ, Éric, ed. a OSBORNE, Peter, ed. Spheres of action: art and politics. 1st pub. Cambridge MA: MIT Press, 2013. 159 s. ISBN 978-0-262-51843-7.
CLAIR, Jean. Úvahy o stavu výtvarného umění: kritika modernity; Odpovědnost umělce: avantgardy mezi strachem a rozumem. 1. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2006. 226 s. Dějiny a teorie umění. ISBN 80-7364-038-4.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.03.2017 20:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu