sokolská hymna
Text dotazu
prosila bych text sokolské hymny.děkuji
Odpověď
Dobry den,
"sokolská hymna" Lví silou od Fr. J. Pelze je uveřejněna v několika zpěvnících, jedním z nich je KÁNSKÝ, V. Zpěvník našeho lidu. Hymny slovanských a spojeneckých národů, písně národní, sokolské, vojenské aj. Praha: Sokol Žižkov, 1948. nebo PROCHÁZKA, Rudolf. Sokolský zpěvník. Díl II. Písně sokolské a národní. (Slova i nápěv). Praha: Československá obec sokolská, 1923.
Sokolskou hymnu je možno si i poslechnout na následujícím odkazu http://www.ceknito.cz/video/348044.
Slova této písně i nápěv složil hudební skladatel, spisovatel a povoláním učitel Frant. Jos. Pelz, upravil ji v pochodovém tempu a vydal tiskem 1884 u G. Roedera v Lipsku (u nás tehdy nebyly tiskárny k rytí not). V pozdějších letech nezasvěcení považovali tuto píseň za skladbu F. Kmocha.
Lví silou, vzletem sokolím
ku předu kráčejme
a drahé vlasti v oběti
své síly snášejme,
a byť i cesta daleká,
ta Sokolíka neleká.
Jen mužně, statně kupředu,
vždyť drahá vlast čeká.
Vlast máti až nás zavolá
co věrné dítky své,
tu mocná paže Sokola
zlé škůdce v souboj zve!
Tož blahá bude naše slast
za oběť svůj i život klást,
to svaté heslo Sokola:
za národ, drahou vlast!
Jen, bratří, silou hrdinnou
svou hajme vlast i řeč,
to chloubou buď nám jedinou
a pro ni spějme v seč!
A potom teprv v spásný den
nám vzejde krásný, zlatý sen,
pak sluncem jasným bude plát
nám povždy volnost jen.
Mohl by Vás zajímat i dotaz, který byl službou Ptejte se knihovny zpracován na téma sokolské písně, viz Archiv PSK http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/sokolske-pochody-pisne-zpevniky/?searchterm=sokol.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.01.2011 08:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu