Sny
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je možné, že se mi zdá určitý sen nebo různé útržky, které se po nějaké době stanou ve skutečnosti?
Odpověď
Dobrý den,
jev, který popisujete, se v psychologii označuje jako „déjà vu“ (francouzsky „již viděno“, také nazývaný paramnésie). Jedná se o intenzivní pocit, že to, co se právě odehrává, už jsme jednou prožili a že dokážeme dokonce předvídat, co se stane v nejbližší budoucnosti.
Jedna z teorií, které lze brát trochu vážněji, hledá příčinu v potížích s časovým sladěním mezi levou a pravou mozkovou hemisférou. Každá hemisféra vnímá události a zaznamenává informace nezávisle na hemisféře sousední; přesto neustálá komunikace mezi oběma stranami mozku vyvolává iluzi jejich jednoty. Pokud však dojde ke krátkému zpoždění přenosu z „nedominantní“ (obvykle pravé) do „dominantní“ (obvykle levé) hemisféry, obdrží dominantní strana mozku stejnou informaci dvakrát - jednou přímo a jednou s určitým zpožděním. Vinou tohoto jevu dochází k určitému druhu mentální diplopie (doslova „dvojitého vidění“).
Někteří psychologové vidí původ déjà vu ve vybavení si nějakého minulého snu. Podle této teorie se určitý, dosud nevybavený sen vybaví přesně v tom okamžiku, kdy děj prožívaný v bdělém stavu zapadá do situace prožité ve snu. Ovšem vzhledem k tomu, že si osoba právě prožívající déjà vu není schopna uvědomit, že pocit důvěrné známosti pramení z nevědomého dřívějšího snu, připadá jí toto vybavení podivně opravdové.
Vzhledem k tomu, že uvedená teorie je pouze spekulativní a neověřitelná, není příliš užitečná. Nicméně určité překvapivé důkazy o spojení mezi sny a déjà vu přece jen existují. Jeden psychoterapeut při zkoumání svých 58 pacientů zjistil, že deseti z nich se nikdy nezdají žádné sny a také nikdy nezažili déjà vu.
Zdroje, které jsme použili a které obsahují podrobnější informace o tomto jevu:
http://psychologie.doktorka.cz/deja-vu-a-dalsi-pametova-zkresleni/
http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9j%C3%A0_vu
http://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9j%C3%A0_vu
Z tištěných zdrojů by mohlo být více k déjà vu obsaženo v následujících publikacích:
* BRAGDON, Allen D.; GAMON, David. Když mozek pracuje jinak. Praha: Portál, 2006. 113 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-7367-066-6.
* INGRAM, Jay. Cesta za tajemstvím mozku. Ostrava: OLDAG, 1996. 273 s. ; 22 cm. ISBN 80-85954-12-5.
* JUAN, Stephen. Lidský mozek podivuhodný a záhadný. Praha: Ivo Železný, 2000. 215 s. ; 21 cm. ISBN 80-240-1524-2.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2011 13:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu