Snížek, Jan - Rozmarné zrcadlo
Text dotazu
Hledám útlou knížku od Snížka (?), pojednávající o jeho divadle snad na Národní tř. v letech 1953/54. Knížka jsou veršované parodie na operu, národní písničky, jakoby od slavných básníků. Obsah je velice vtipný. Divadlo zaniklo - nebo bylo zaniknuto. Uznávám, že hledání bude těžké, ale nemohu přijít osobně, žiji v Kanadě. Děkuji předem za veškeré Vaše pokusy.
Odpověď
Dobrý den,
divadelní skupina pod vedením Jana Snížka nevystupovala pod vlastním názvem, ale
pod názvem hostitelských scén, jako Divadlo Járy Kohouta, Nezávislé divadlo, Stálé
divadlo v Unitarii a Rokoko. Až na poslední štaci v Hajnovce se začala nazývat
Rozmarné divadlo.
Nejúspěšnější hra Jana Snížka se nazývá Rozmarné zrcadlo (1940). Skládá se ze 3
částí, z nichž každá byla věnována parodii jednoho divadelního druhu: činohry,
opery a operety. Později k nim ještě přibyla úvodní scéna První zkouška
(inspirovaná Čapkovou knížkou Jak vzniká divadelní hra) a dále parodie toporné
ochotničiny.
Dále napsal: Příklady táhnou (1939), Šťastná náhoda (1940), Rozmarné zrcadlo II.,
Rozmarné pásmo (výběr z obou pásem  - Rozmarné zrcadlo a Rozmarné zrcadlo II),
Nekonečný trojúhelník, Vyšetřuje dr. Brent, Dvojí majestát.
Použitá literatura:
SRBA, Bořivoj: Smích v nesvobodě (Pražské kabaretně-revuální scény 1939-1945). Divadelní revue. 1994, č. 1, s. 21-32. V elektronické verzi dostupné zde:
https://is.muni.cz/el/1421/jaro2012/DVHc030/um/Srba_-_Smich_v_nesvobode.txt
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.05.2014 15:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu